Posle izjava da o ekstremističkoj organizaciji Islamska država zna više od svojih generala i da se u politiku razume “bolje nego iko drugi”, američki predsednik je pronašao još jednu oblast za koju tvrdi da njegova stručnost nadmašuje znanje ostalih – vetroturbine koje naziva vetrenjačama, piše Gardijan.

“Nikad nisam razumeo vetar. Znate, jako dobro poznajem vetrenjače. One su bučne. Ubijaju ptice. Želite videti groblje ptica? Idite pod vetrenjaču jednog dana. Videćete više ptica nego što ste ih ikada videli u životu”, rekao je Tramp prošlog vikenda obraćajući se mladim konzervativcima na Floridi.

Između ostalog, rekao je da “vetrenjače” izazivaju velika štetna isparavanja, da narušavaju lepotu krajolika i da posle 10 godina rada “izgledaju kao pakao”. “Napravljene su uglavnom u Kini i Nemačkoj”, rekao je Tramp.

Gardijan naglašava da Trampov “rat protiv vetra” nije novost – početkom godine ismejan je zbog tvrdnji da vetroturbine uništavaju vrednost imovine i da buka koju proizvode izaziva rak.

Vetrenjače su bile Trampova meta i pre političke karijere, ukazuje CNN, dodajući da se godinama borio protiv izgradnje vetrenjača u blizini svog golf igrališta u Škotskoj.

U govoru na Floridi je rekao da vetrenjače u blizini nečijeg doma smanjuju vrednost te kuće za 50 odsto. Međutim, ukazuje CNN, nekoliko akademskih studija nije utvrdilo statistički značajan pad prosečne vrednosti nekretnina zbog vetroturbina u SAD.

Američki predsednik je tvrdio da turbine u Kaliforniji ubijaju “mnoge beloglave orlove”, čime je dodao novi element uobičajenoj tvrdnji o vetrenjačama koje masakriraju ptice, ističe CNN.

Prema istraživanju američkih naučnika u sudaru s vetrenjačama strada do 328.000 ptica godišnje, ali je taj broj mali u odnosu na milione ptica koje u SAD stradaju na druge načine, ukazuje portal Hil.

Jedna studija je zaključila da u udarima u mobilne i radio predajnike nastrada oko 6,8 miliona ptica, dok mačke ubiju od 1,4 milijarde do 3,7 milijardi ptica godišnje.

Dok demokratski kandidati za predsednika pozivaju na obuhvatne mere da se u SAD neutrališe karbonski otisak, Tramp biračima obećava svet bez svakodnevnih neugodnosti povezanih s borbom protiv klimatskih promena, podvlači Vašington post.

Tramp, delujući iz ličnih osećaja, a ne na osnovu naučnih dokaza, tvrdi da je ekološki program demokrata neodrživ i kontraproduktivan, ukazuje list. Stoga se zalaže za umanjivanje propisa o LED sijalicama i naručuje studije koje dovode u pitanje energetski efikasne uredjaje, a zabranu upotrebe plastičnih slamčica je pretvorio u bojni poklič kampanje.

Prošle sedmice je, navodi list, američko Ministarstvo energetike objavilo da će zadržati klasične sijalice umesto da ih, u skladu s propisima iz vremena Obamine administracije, ukine 1. januara. Ranije se Tramp, dodaje list, žalio da zbog energetski efikasnih sijalica izgleda narandžasto.

Fokusirajući se na praktična pitanja kao što su jeftinije sijalice i plastične slamke – koje je Trampova kampanja letos počela da prodaje iz protesta zbog zabrane u nekim gradovima – predsednik se direktno obraća segmentu birača koji kažu da žele da ih vlada ostavi na miru, rekao je republikanski strateg Dag Heji. On je istakao da se Trampova baza oslanja na ono što je opipljivo i što birači vole.loading...