NAJVEĆI LOV NA VANZEMALJCE U ISTORIJI: NASA otpočela VELIKU AKCIJU, Zemlja čeka rezultate bez daha (VIDEO)

Teleskop koji je NASA lansirala pre nekoliko meseci našao se nedavno između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj Zemlji.

vanzemaljci
pixabay.com

NASA je teleskop lansirala 18. aprila ove godine i to pomoću rakete Spejs X, a njime bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek pre nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Meseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj planeti.

Ovaj teleskop će u naredne dve godine da posmatra oko 200.000 zvezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planeta koje su udaljene i po 200 svetlosnih godina od Zemlje.

Naime, 25. jula, TES (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Meseca, kada je počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, odnosno “gleda” udaljene solarne sisteme i “lovi” male, kamenite planete poput Zemlje.

– Znate da ima više planeta od zvezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svetovima koje ćemo otkriti – rekao je Pol Herc, direktor astrofizike NASA u saopštenju, govoreći o TES.

Astrofizičarka sa MIT i zamenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS Sara Siger rekla je za Biznis insajder da možda neće biti potrebno mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve “kandidate”, odnosno planete nalik Zemlji, koje se nalaze izvan Sunčevog sistema.

Sigerova i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi moglo da se živi.

Istraživanje može da dovede i do prvog pogleda na atmosferu malih, kamenitih vanzemaljskih svetova i možda, ali samo možda – prvi indirektni dokaz da bi vanzemaljski život mogao da postoji izvan našeg solarnog sistema. Na mnogo načina, TES je produžetak najvećeg zahvata NASA u potrazi za planetama nalik Zemlji van Sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop.

Kepler je lansiran u martu 2009. i “gledao” je u mali prostor više od tri godine. U dve višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke – u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta.

Kepler je takođe pronašao oko 50 svetova veličine Zemlje koji mogu biti nastanjeni. Guglov algoritam veštačke inteligencije je od tada prešao kroz podatke i verovatno našao još takvih planeta.

TES će koristiti tehniku da pronađe planete kakve je našao i Kepler, ali će to biti izuzetno moćnija misija. Ako je Keplerov prostor za pretragu bio poput eksplozije, onda će TES-ov biti eksplozivna granata ili bomba.

TES će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom Spejs X.

– TES će otkriti hiljade planeta – objašnjeno je na veb-stranici na kojoj je predstavljen ovaj projekat.

Istraživači koji rade na TES-u očekuju da otkriju najmanje 50 kamenih svetova veličine Zemlje koje bi naučnici trebalo da istraže – što je dvostruko više nego što je Kepler pronašao.

Međutim, TESS će verovatno naći mnogo više od toga, jer gleda više zvezda (i Kepler se suprotstavio predviđanjima svojih stvaraoca).

– Pronalaženje kandidata za planete je samo prvi korak u dugotrajnom procesu praćenja diskriminacije između stvarnih planeta – rekla je Siger.

Kada se otkrića do kojih bude došao TESS potvrde to će biti od vitalnog značaja za naredni najmoćniji i najveći teleskop koji će NASA pokrenuti marta naredne godine.

Naime, NASA bi trebalo marta 2021. godine da lansira najveći teleskop na svetu “Džejms Veb” koji će raditi na temperatiuri od minus 233 stepena Celzijusa i čiji će takođe zadatak da bude pronalaženje života u svemiru.