NAUČNICI OBJAVILI ŠOKANTNU ISTINU: Ono što je ubilo vanzemaljce jednog dana će istrebiti ljude!

Smak sveta
Pixabay.com

Prema najnovijim okrićima astrofizičara iz Njujorka jedna od mogućnosti je da su vanzemaljci nestali zbog klimatskih promena, a da je i čovečanstvo osuđeno na sličnu sudbinu.

 

Adam Frenk, profesor fizike i astronomije na Univerzitetu u Ročesteru u Njujorku sa saradnicima je simulirao četiri scenarija za kraj civilizacije.

Tri scenarija rezultirala su apokalipsom, odnosno masovnim gubitkom stanovništva.

Četvrti scenario – put koji je uključivao pretvaranje čitavog društva u održive izvore energije – funkcionisao je samo kada su civilizacije prepoznale štetu koju su izazvale na planeti i odmah delovale.

– Poslednji scenario je najstrašniji. Čak i ako ste uradili pravu stvar, ukoliko ste predugo čekali, i dalje biste mogli da pobijete čitavo stanovništvo. Zakon fizike nalaže da izgradnja svake mlade, energetski intenzivne civilizacije, mora da ima povratne informacije o svojoj planeti – rekao je Frenk. 

– Videti klimatske promene u simuliranom svemirskom kontekstu, naučnicima prosto daje bolji uvid u ono što se sada događa i kako se s time nositi, zato smo i krenuli u realizaciju ovakvih simulacija – pojašnjava dalje Frenk.

Tri scenarija do apokalipse

Za Frenka, put za stavranje apokalipse započinje Uskršnjim ostrvom. Uskršnje ostrvo predstavlja koristan primer jer se često uzima kao pouka za globalnu održivost.

– Mnoge studije pokazuju da su stanovnici Uskršnjih ostrva iscrpli svoje resurse, što je dovelo do gladi i uništenja civilizacije ostrva – navodi Frenk.

U prvom simuliranom scenariju, civilizacija stanovništva raste u kratkom vremenskom razdoblju, a kako vanzemaljci troše energiju i ispuštaju gasove, temperatura planete takođe raste. Stanovništvo opstaje i raste, a zatim prelazi u kategoriju naglog pada jer rastuće temperature čine preživljavanje sve težim i težim.

Drugi scenario je održivost. Ovde se i populacija i njegova globalna temperatura povečavaju brzo, a zatim se spuštaju kada civilizacija prepozna reciprocitet upravljanja resursima i uticaja na prirodu. 

 

I treći i četvrti scenariji astrofizičar Frank naziva ‘kolapsom’. Ovde se takođe I populacija i temperatura planete dramatično povećavaju tokom kratkog razdoblja. Ali u ovom delu similacije, kad ljudi počnu da umiru zbog nedostatka osnovnih resursa, nema preživelih.