NAUČNICI OPOVRGLI BIBLIJU: Stanovništvo Sodome i Gomore NIJE UNIŠTENO, u ovoj zemlji ŽIVE NJIHOVI POTOMCI

Sodoma i Gomora
Wikipedia

Tačnost Biblijskih opisa istorijskih događaja oduvek je bila predmet rasprava. Živimo u svetu gde vera zauzima bitno mesto kod većine stanovništva. Tim više, naučna proučavanja Biblije i rezultati koji iz njih dolaze često postaju kontroverzni.

Tako je i s rezultatima koje je dobila ekipa naučnika sastavljena od genetičara i arheologa dokazala kako se genocid, opisan u Starom zavetu, nikad nije dogodio, piše Unilad.Co.

Bog se, prema pisanju Biblije, javio Izraelcima koji su išli prema obali Crnog mora i rekao im da u svom pohodu na Kanaan, zemlju meda i mleka, “ne ostavljaju živo ništa što diše”. 

Prema nedavno dovršenoj genetskoj studiji objavljenoj u “American Journal od Human Genetics”, stanovnici gradova Sodome i Gomore na crnomorskoj obali nisu uništeni. Oni su preživeli pohod Izraelaca na Kanaan i imaju svoje potomke i danas.

Izvučen DNK ima poklapanje sa živim narodom

Naučnici su izvukli DNK iz ostataka petoro ljudi iz nekadašnjih gradova gde su živeli i reprodukovali kompletan niz DNK. Uporedili su dobivene rezultate sa stanovništvom Libana i dobili poklapanje od 90 odsto. 

Dalje, rezultati arheoloških istraživanja ne potvrđuju nikakvo rašireno uništavanje kanaanskih gradova između bronzanog i metalnog doba. Gradovi na obali Levanta, poput Sidona i Tire, pokazuju kontinuirano postojanje sve do današnjih dana. 

Očekivalo se više genetske raznolikosti

Radi se o genetskom kontinuitetu u Levantu koji postoji od najmanje bronzanog doba. Zanimljivo je da je za područje u kome je bilo toliko ratova tokom vekova bilo za očekivati više genetske raznolikosti. 

Sadašnji Libanci verovatno su direktni potomci stanovnika Kanaana pre dolaska Izraelaca, ali imaju i mali udeo evroazijskog porekla koji je došao usled osvajanja dalekih populacija poput Asiraca, Persijanaca ili Makedonaca – rekao je Mark Haber, jedan od istraživača. 

Ako je to zaista tako, stanovništvo ozloglašene Sodome i Gomore ipak je preživelo.