Naučnici prate svaki njegov korak: ASTEROID SE PRIBLIŽIO ZEMLJI, u maju još dva (VIDEO)

Iako se javnost zabrinula zbog dva asteroida koja će nam se približiti sledećeg meseca, postoji još jedan koji će krenuti ka nama večeras. Opservatorija u Aresibu iz Portorika nadgleda kretanje ovog asteroida i nedavno je čak objavila i nove slike džinovske svemirske stene.

Asteroid
Foter / NASA Goddard Photo and Video / photo on flickr

“Topografske karakteristike malog obima, poput brda i grebena na jednom kraju asteroida 1998 OR2, naučno su fascinantni”, navodi se u izjavi Ane Virki, šefa planetarnog radara u opservatoriji Aresibo.

Zbog pandemije koronavirusa, astronomi ove opservatorije morali su većinu radio-posmatranja da ne vrše na svom radnom mestu, navodi sajt Sajens. Međutim, za planetarna radarska posmatranja potrebno je da najmanje jedan radarski radnik i jedan naučnik budu na lokaciji u opservatoriji, a ograničeno osoblje prisutno u opservatoriji pridržava se svih mera bezbednosti.

Iako ne predstavlja opasnost za Zemlju tokom današnjeg leta, asteroid 1998 OR2 klasifikovan je kao “potencijalno opasan objekat”, jer je prilično napredna svemirska stena čija se orbita preseca sa Zemljinom orbitom na udaljenosti manjoj od 7,5 miliona kilometara, ili 0,05 astronomskih jedinica, što je prosečna udaljenost između Zemlje i Sunca.

Koristeći nove snimke iz opservatorije Aresibo, astronomi su procenili da asteroid 1998 OR2 velik kao i nacionalni tržni centar u Vašingtonu. Takođe su otkrili da se asteroid rotira svaki put 4,1 sati.

“Iako asteroid trenutno ne predstavlja pretnju po Zemlju, posmatranja Opservatorija Aresibo omogući će naučnicima da tačnije predvide buduću putanju asteroida koja će uputiti ka našoj planeti još 12 puta tokom ovog veka”, navode iz NASA.

Asteroid je sinoć bio na oko 6,3 miliona kilometara od Zemlje, što je oko 16 puta više od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca.