Naučnici u čudu: Otkrivena JOŠ JEDNA lobanja Leonarda da Vinčija

Temeljnom analizom koštanih struktura lobanje, pronađene pre 27 godina, konačno je potvrđeno da je pripadala Leonardu da Vinčiju!

Naravno da Leonardno da Vinči (1452-1519), uprkos svoj svojoj genijalnosti, nije ima više lobanja, niti je bio bikefalan. Ali, to ne znači da nije pravio lobanje koje naučnicima i danas izazivaju glavobolje…

Temeljnom analizom koštanih struktura lobanje, pronađene pre 27 godina, konačno je potvrđeno da je pripadala Leonardu da Vinčiju!

Prema pisanju francuskog lista Figaro, pomenutu lobanju je čuveni renesansni majstor napravio u periodu između 1504. i 1508, a javnost je za nju saznala kada ju je 1987. kupio bračni par iz Nemačke, Gertrude i Vilfrid Rolshauzen, od jednog trgovca antikvitetima.

Bilo je potrebno blizu tri decenije da se glava autentifikuje. Vezu između nje i toskanskog genija prvi je uspeo da uspostavi francuski naučnik Rože Saban.

Pariski stručnjak je dokazao da lobanja odgovara Da Vinčijevom anatomskom crtežu „19057 RL”, koji se danas čuva u britanskoj kraljevskoj kolekciji u dvorcu Vinzor, a s kojim deli istovetne anatomske greške.

Belgijski istraživač Stefan Misin je, takođe, proučio lobanju i objavio članak o njenom poreklu u austrijskom časopisu Spriger Viner Mediciniše Vohenšrift.

On je ustanovio da je lobanja napravljena od mešavine ahata, kvarca i gipsa, nazvane „mistioni”, koju je Da Vinči sam izmislio.loading...