NAUČNICI UPOZORAVAJU: Čeka nas repriza FUKUŠIME, a evo i KAD! (VIDEO)

napušteni grad
Vimeo/printscreen

Crne naučne prognoze govore da izgledi katastrofe od danas do sledećih 30 godina iznose 70 odsto.

 

Zemljotres magnitude 8,91 po Rihteru koji je pogodio Japan 11. marta 2011. bio je najjači u njihovoj istoriji. On je prouzrokovao i razorni cunami, visok 10 metara, koji je pogodio severoistočnu obalu zemlje. U katastrofi je poginulo oko 20.000 ljudi, a nakon što je talas pogodio obalu uništio je i nuklearnu elektranu Fukušima, iz koje su počele da cure radioaktivne čestice.

Nekoliko dana nakon razornog cunamija zemlju je pogodilo još nekoliko slabijih potresa. Talas koji je u moru kraj Japana krenuo tokom 11. marta došao je i do SAD-a kao i do Meksika, ali nije više bio toliko jak.

Katastrofe su tek sad ispred nas

Vlasti u Japanu imale su velike probleme s hlađenjem reaktora u Fukušimi. Vesti o katastrofi u nuklearki u roku od nekoliko minuta su obišle svet. Svi su bili u panici zbog radioaktivnog zračenja, a zemlje u koje su sletali avioni iz Japana imale su posebne preglede. Još mesecima nakon cunamija nuklearka je popravljana, a i dalje postoji opasnost od curenja radijacije iz nje.

Američki geološki institut je nakon katastrofe upozorio i da je zemljotres bio toliko snažan da se cela planeta pomerila za 25 centimetara. Istakli su i da će to imati dubok, ali suptilni uticaj na dužinu dana i promenu godišnjih doba.

Međutim, ako ste mislili da je takva vrsta opasnosti iza nas, varate se, tvrde stručnjaci. Naime, manje je poznato da je i taj megapotres bio predviđen – italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju predvidio je velik potres koji će zahvatiti to područje, ali nikako nije moglo da se zna kada bi se to moglo dogoditi.

Ovde će se dogoditi

Japanski arhipelag je jedno od seizmički najaktivnijih područja sveta, ali na sreću opremljen je i najsofisticiranijom tehnologijom za zemljotrese.

Japanska vlada je upozorila da bi takav megapotres mogao da pogoditi severnu regiju te zemlje u bilo kom trenutku u sledećih 30 godina, a njegov epicentar bi mogao da bude u najsevernijem delu japanskog otoka Hokaido. Nažalost, to bi vrlo verojatno uzrokovalo i ponovnu nuklearnu katastrofu.

Opet, prema predviđanjima naučnika, Japan i okolinu bi tada mogao da pogodi ogroman cunami, kažu iz japanskog Odbora za geografska istraživanja.

Zemljotres će se dogoditi u području Neumora, a mogao bi biti jačine od 8 do 8,6 po Rihteru. Šanse da se tako nešto dogodi iznose oko 70 odsto, piše Independent.

Nadamo se da će ovaj izveštaj pomoći lokalnim vlastima da naprave nužne pripreme i podignu svest ljudi o izglednom riziku katastrofe koji je pred nama – rekao je ministar znanosti i tehnologije Jošimasa Hajaši.