Od samih početaka čovečanstva ljudi se pitaju postoji li život posle smrti. I dok nam gotovo sve religije tvrde da postoji drugi svet, naučnici su utvrdili suprotno. 

 

Poznati profesor fizike na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, Šon Kerol, odlučno tvrdi da je život posle smrti nemoguć, piše Independent.

– Da bi postojala mogućnost ikakvog oblika života posle smrti, svest bi morala biti potpuno odvojena od našeg fizičkog tela – navodi fizičar i objašnjava da se naša svest ne sastoji od besmrtne duše, nego od serije atoma i elektrona.

– Uverenje da naša svest može postojati posle smrti i propadanja našeg tela u suprotnosti je sa zakonima fizike. Ti nam zakoni dokazuju da ne postoji način da se informacije koje su pohranjene u našem mozgu mogu sačuvati posle smrti – tvrdi Kerol.

Kako bi to objasnio, poslužio se kvantnom teorijom polja koja, pojednostavljeno, tvrdi da za svaki tip čestica postoji određeno polje i da svaka vrsta čestica u svemiru postoji na određenom nivou.

Kerol kaže da bi u slučaju da postoji mogućnost života posle smrti, testovi u kvantnom polju pokazali neku vrstu “spiritualnih čestica”, ali da se to nije dogodilo.

– Ako ne postoji ništa osim atoma i dosad poznatih sila, jasno je da ne postoji način da duša preživi smrt tela – zaključio je.

Dodao je da će se tek kad ovo saznanje bude prihvaćeno, nauka moći pozabaviti puno zanimljivijim pitanjima.

– Jednom kad prihvatimo da je ovo realnost, moći ćemo se posvetiti traženju odgovora na pitanje kako zaista funkcioniše svest ljudskih bića – kaže Kerol.loading...