NE SMETE NOSITI ŠTIKLE U GRČKOJ? Pet najbizarnijih ZABRANA na svetu za koje malo ko zna

Prosto da ne poverujete.

Štikle
Pixabay.com

Verovatno većina država u svetu ima neki zakon koji se ljudima koji ne žive u njoj mogu činiti apsurdnim.

Neki od tih zakona su neverovatni, ali drugi se pridržavaju svojih jedinstvenih kulturnih normi i običaja. Međutim, pravila su tu da se poštuju, a kada želite putovati svetom i iskusiti različite kulture, preporučljivo je znati šta je negde dozvoljeno, a šta ne.

Slikanje bez zvuka nije dozvoljeno u Južnoj Koreji i Japanu

Vidite nešto zanimljivo, grabite mobilni i slikate bez da se čuje zvuk „klik“? E pa, u Japanu i Južnoj Koreji to nije dozvoljeno.

Kako su Japanci i Korejci davnih dana došli do telefona s kamerom, stvari su brzo počele da idu po zlu, te se ljude počeli da fotografišu druge bez njihovog znanja. Upravo zbog toga, ako fotkate u ovim zemljama – „klik“ je obavezan.

Iranci ne dozvoljavaju frizuru man bun

Džejson Momoa, koji često nosi ovaj „repić“, ne bi se dobro proveo u Iranu. No, to nije jedina nedozvoljena frizura u toj azijskoj državi, s obzirom na to kako su zabranjene i sve ostale zapadnjačke frizure.

U svakom slučaju, ako dođete kao turista, izbegavajte mušku punđu.

U Barseloni se ne hoda bez majice

Ok, reč je o nečemu što su zabranili mnogi turistički gradovi, uključujući i neke od naših.

Naime, na ulicama Barselone nije dozvoljeno šetati kao na plaži – bez majice. Ako pitate nas, to je i u redu jer ipak šetnja gradom i plažom nije isto. Dakle, na Rambli svakako obucite majicu, inače vam ne gine kazna.

Ime „Elvis“ zabranjeno je u Švedskoj

I ne samo „Elvis“, da se razumemo. Mnoga su imena zabranjena u Švedskoj, uključujući Supermana, Metalliku, Ikeu i Elvisa. To je zbog zakona koji je donet 1982. godine pod nazivom „Zakon o imenima“, koji kaže da ta imena mogu izazvati nelagodu i mogu biti uvredljiva.

Takođe, kada vaše dete odrasta, moglo bi biti sklono zadirkivanju ako ima jedno od tih imena.

Ne štiklama u Grčku

Naravno, zabrana se ne odnosi na sva mesta. No ako planirate posetiti neke antičke spomenike ili istorijska mesta, pokušajte ne ići u štiklama jer to nije dozvoljeno. To je zato što potpetice mogu oštetiti i izgrebati različite površine i kamenje, prenosi punkufer.hr.