NEVEROVATNA KOMBINACIJA: Poslednji obrok ledenog čoveka bio je užasnog ukusa!

Poslednji obrok ledenog čoveka Ocija bilo je meso jelena i masnoća kozoroga, što je imalo užasan ukus, pokazala je nova, do sada najdetaljnija analiza sadržaja njegovog želuca.

printscreen/twitter.com/The Ice Age ‏

Dva planinara su još davne 1991. godine u Alpima pronašli mumificirano telo muškarca koji je umro pre otprilike 5300 godina. Naučnici su proteklih 27 godina detaljno analizirali njegovu odeću, zube, telo i tetovaže, a najnovija DNK analiza otkrila je šta se sve nalazilo u njegovom želucu kada je pronađen.

Uz životinjsko meso, naučnici su u njegovom želucu pronašli i pšenicu, ali i tragove toksina. Sve to daje novu sliku o poslednjim danima života ovog lovca iz bakarnog doba. Meso kozoroga, otkrili su još prošle godine, bilo je sušeno, a naučnici su nedavno opet “zavirili” u Ocijev želudac.

Frenk Makiner sa Instituta za mumije u Bolzanu rekao je da je prvi pogled kroz mikroskop pokazao da je “ledeni čovek” bio svaštojed jer su u uzorku pronađena biljna vlakna pomešana s mesom. Analiza je pokazala da je u pitanju mišićno i masno tkivo kozoroga.

– Čini se da je Oci bio svestan činjenice da je masnoća odličan izvor energije. Visoko alpsko područje u kojem je živeo i gde je pronađen predstavlja veliki izazov za čoveka i traži optimalnu ishranu kako bi se izbegao gubitak energije – istakao je ovaj naučnik u istraživanju koje je objavljeno na portalu Eurac.edu.

Ipak, kako je dodao za Nacionalnu geografiju, taj ukus je bio grozan.

Naučnici su takođe, analizom njegovog želuca otkrili i meso jelena, ali nisu mogli da potvrde koji je tačno deo životinje pojeo. Zaključili su i da je meso najverovatnije bilo sušeno i dimljeno.