NEVEROVATNO: Otišao na operaciju koja je trebalo da mu spase život, a PROBUDIO SE SA DVA SRCA (VIDEO)

Transplantacija je pacijentu bila jedina nada da će se izvući iz životne opasnosti, a posle operacije se probudio sa dva srca.

operacija
pixabay.com

Neposredno pre nego što su muškarcu iz Indije presadili srce, hirurzi su shvatili da je donirani organ isuviše malih dimenzija. Stoga su odlučili da drugo srce postave između njegovog desnog plućnog krila i srca čija je funkcija bila oslabljena. Ubrzo su oba srca kucala u istom ritmu davajući puls pedesetšestogodišnjem muškarcu.

Pacijent iz Hiderabada je dugo imao problema sa srčanom insuficijencijom koja je ušla u poslednji stadijum. Lekari su morali da reaguju brzo kako bi ga spasili.

Iskoristili su organ mlađeg donora koji je doživeo moždanu smrt. Ipak, nijedan organ nije bio dovoljno snažan da može samostalno preuzeti svoju funkciju.

Neimenovani čovek se prema rečima lekara oporavlja, ali postoji velika zabrinutost zbog problema koji bi se naknadno mogli javiti. Ukoliko se pacijent ponovo požali na srčane smetnje, biće teško odrediti koji od organa je problematičan.

– Operacija je retka i u svetu je obavljeno oko 150 ovakvih procedura – kaže doktor Krišna Gokale.

Lekari se nadaju da će pacijent voditi normalan život, ali njegovo je stanje sada pod doživotnim nadzorom, piše Dejli mejl.