NEVEROVATNO: Ronioci pronašli ‘splitsku Atlantidu’

Splitski ronioci pronašli su u bračkom kanalu lokalitet koji su već nazvali 'splitska Atlantida'.

Ronioci Podvodno-istraživačkog kluba Mornar iz Splita pronašli su u Bračkom kanalu, na dubini od oko 20 metara, kamenu „ulicu” dugu oko jednog kilometra. Reč je o putu popločanom kamenom, koja izgleda previše pravilno da bi nastala prirodno. Lokalitet je već nazvan „splitska Atlantida”, piše Juratnji list.

Da li je reč o neverovatnom arheološkom nalazištu ili o igri prirodnih sila, utvrdiće podvodni arheolozi Konzervatorskog zavoda Ministarstva kulture koji bi sledeće nedelje trebalo da obiđu lokalitet smešten skoro na samoj sredini Bračkog kanala, između Splita i ostrva Brača.

„Legenda o podvodnoj ulici postoji već deset godina. Već je tada supetarski ronilac Jerko Hržić tokom svojih istraživanja otkrio dvadesetak metara nečega što ga je podsećalo na pu građen ljudskom rukom. Do tada se tome nije pridavalo previše pažnje, naročito jer je lokacija udaljena od jedne i druge obale i nije u zoni ronjenja”, kaže Ivan Bronzović iz PIK-a Mornar.

„Put” koji su ronioci pronašli je dugačak oko kilometar i širok sedam metara. Popločan je prabilnim kamenim blokovima. Ronioci će u sledeće istaživanje povesti i arheolozge, kako bi oni potvrdili da se radi o „splitskoj Atlantidi”, a ne o stenama koje su voda i struja uglačali.

Fotografije ovog neverovatnog otkrića možete pogledati OVDE.