Francuski umetnik, u okviru performansa, provešće tri nedelje sedeći na kokošijim jajima čekajući da se izlegu se izlegu pilići. Sudbina pilića biće poznata posle Uskrsa.

 

Abraham Poinkeval (44), francuski umetnik poznat po ekscentričnim idejama, započeo je nov projekat u kom treba minimum tri nedelje da provede sedeći na jajima, čekajući da se izlegu pilići.

Sve dok se pilići ne izlegu on će sedeti na jajima u staklenom vivarijumu, a posetioci muzeja „Palata Tokio“ u Parizu moći će da ga vide, prenosi „Bi-Bi-Si“.

Ja ću, uopšteno govoreći, postati kokoška – rekao je Poinkeval koji očekuje da će proces trajati između 21 i 26 dana.

Ovaj performans, nazvan „Oeuf“ (jaje), započet je u sredu. Umesto da sedi direktno na jajima, on je napravio stolicu sa posudom ispod sedišta. Biće i zamotan u termoizolaciono ćebe koje će mu održavati visoku temperaturu tela. On planira i da jede hranu koja će izazvati povećanje telesne temperature, kao što je đumbir.

Najveći problem imaće sa obavljanjem nužde. Koristiće drugu posudu ispod sebe i neće moći da ustane i ode tek tako. Da bi se uspešno jaja izlegla, moći će da ih ostavi 30 minuta dnevno. To vreme iskoristiće za jelo.

Ideju za ovaj dobio je manje od meces dana od kako je završio svoj poslednji performans kada je živeo unutar stene.

Osim toga, u aprilu 2014. živeo je u medveđem krznu i hranio se crvima i bubama.
Poinkeval tvrdi da je najbolji način za razumevanje nekih stvari da se u njih prodre, a ne posmatranje iz daljine.