NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA: Na Severnom polu se mesecima čuju MISTERIOZNI ZVUCI!

Polarna svetlost
Pixabay.com

Zvuk za sad i dalje ostaje nerazjašnjen.

 

Kanadska vojska istražuje misteriozni zvuk koji dolazi s dna mora u zabačenoj regiji Arktika i koji je tokom nekoliko zadnjih meseci plašio životinje, rekli su kandski dužnosnici za BBC, a prenosi Fokus.ba.

Vojne letilice obavile su nekoliko multisenzorskih pretraga u tom području, ali zasad ne mogu da objasne uzrok pojave koju su nazvali “akustičnim anomalijama”:

Naši avioni nisu otkrili nikakav kontakt na površini ili ispod nje. Jedino što su na tom području posade videle jesu dva jata kitova i šest morževa – rekli su iz vojske za BBC.

Predstavnik za štampu ministarstva odbrane iz Otave rekao je da uzrok neobičnog pinga, za koji retki stanovnici na tom području kažu da se može čuti čak i kroz trup broda, ostaje misterija.

Zvuk se mogao čuti celo proteklo leto, a opisuje ga se kao “bip” ili “šum”, rekao je zastupnik Pol Kvasa. Reč je o uskom vodenom kanalu u regiji Nunavutu, najvećoj i najređe naseljenoj kanadskoj teritoriji, lociranoj u blizini Grenlanda.

 

Ovo je jedno od većih lovnih područja tokom leta i zime jer je reč o području na kojem je deo mora okružen ledom, bogatom morskim sisarima. Međutim, ovog leta ih tamo gotovo uopšte nije bilo i to nam je postalo sumnjivo – izjavio je Kvasa.

Neki drugi zvaničnici rekli su da je reč o području koje je na migracijskim rutama kitova i različitih vrsta tuljana kojih takođe nije bilo ove godine. U nedostatku zvaničnog objašnjenja, kanadski mediji počeli su da nagađaju šta bi mogao da bude uzrok zvuka pa se tako redom bacala sumnja na istraživanja koje sonarom provode rudarske kompanije, na vojne podmornice ili čak namerne sabotaže aktivista Grinpisa, koji žele da odvrate životinje od lovnog područja.

Međutim, rudarske kompanije tvrde da ne provode istraživanja u tom području, vojska je rekla da ni strane ni domaće podmornice nisu tuda prolazile, a Grinpis je optužbe odmah odbacio.loading...