NISMO SVESNI ŠTA TRAŽIMO?! “Poruke primljene od vanzemaljaca mogle bi da UNIŠTE ZEMLJU”

Vanzemaljska krv
Dnevno.rs/Kolaž

Poruke koje bi vanzemaljci poslali iz svemira mogle bi da unište život na Zemlji ukoliko ne budemo dovoljno pažljivi pri njihovom čitanju i razumevanju, upozoravaju zabrinuti naučnici.

 

U tekstu koji se bavio istraživanjem kako bi trebalo tumačiti poruke pristigle iz svemira navodi se da je nemoguće znati da li je poruka opasna pre nego što je otvorimo. Zapravo, poruke su toliko opasne da bi najbezbednije bilo odbaciti ih ne čitajući ih, ističu naučnici.

– Malo je verovatno da bi kontakt sa bilo kojom vanzemaljskom civilizacijom s kojom bismo ostvarili kontakt bio štetan po nas. Ali, pošto je nemoguće znati šta je poruka pre nego što je pročitamo, najbezbedniji scenario bi bio izbeći je u potpunosti – ističu istraživači Majkl Hipki i Džon Lrnd.

Postoje šanse da bi poruka iz svemira mogla ugroziti naš svet. Kako se navodi u tekstu, vanzemaljci bi mogli da unište naše Sunce i prouzrokuju haos čak i ako poruka ne bi bila tačna.

Druge tehnologije nude svoje načine za uništavanje sveta.

– Moglo bi da dođe u formi kompjuterskog virusa koji je zahvatio mreže širom zemlje kada je poruka dešifrovana ili u formi veštačke inteligencije koja bi mogla preuzeti naše kompjuterske sisteme – piše Independent.

Naučnici navode da bi trebalo izgraditi “zatvor“ koji bi poruku kontrolisao nedozvoljavajući da se dalje širi. Ipak, ako je u pitanju veštačka inteligencija, vrlo brzo bi našla način da se proširi svetom.

Na kraju, naučnici zaključuju da bi takvu poruku verovatno trebalo otvoriti. Rizik je relativno mali, a “nagrada“ potencijalno ogromna, jer bismo dobili saznanja koja bi nam pomogla da doznamo nešto više o vanzemaljskom svetu.

Takođe, dodaju, treba voditi računa na koji način bismo mogli da odgovorimo na takve poruke.

– Sigurno da ne bi trebalo da šaljemo bilo kakav kod. Adekvatne su fotografije, muzika ili tekst u jednostavnom formatu – ističu.loading...