NJENE STEPENICE NE VODE NIKUDA: Zavirite u UKLETU PALATU čije su nacrte izradili DUHOVI! (FOTO,VIDEO)

Vila Vinčester
commons.wikimedia.org/ Ben Franske

Unutrašnje stepenice vode samo do tavanice, a sa prozora u odajama pogled se pruža u susedne sobe. Vlasnica ove vile nikada nije spavala više od dve noći zaredom u istoj sobi, jer se i sama bojala vile koju je izgradila.

 

Kada je Vilijam Vinčester preminuo 1881. godine, svojoj supruzi Sari Vinčester ostavio je ogromno bogatstvo. Sa nasleđenih 20 miliona dolara, ona je odlučila izgraditi ogromnu kuću na 65 hektara u području Santa Klare, u Kaliforniji. Budući da je bila sama i bez dece, Sara je postala depresivna nakon smrti muža, a bol je odlučila ublažiti baveći se izgradnjom svoje ogromne palate.

Pritom nije bila psihički najstabilnija, pa je planove o gradnji menjala svakodnevno, izluđujući građevinske radnike. Ipak, budući da su bili vrlo dobro plaćeni, nije im preostalo ništa drugo nego da je slušaju.

Ukleta palata

Naposletku je sagrađeno zdanje imalo 300 soba na čak 7 spratova, 13 kupatila, dve balske dvorane, 6 kuhinja, 47 kamina, 2 podruma i 3 lifta.

Misterije koje okružuju Saru i njena ekscentrična verovanja učinila su da se kuća i dalje smatra ukletom. Ona nije unajmila arhitektu kako bi dizajnirao kuću, već je bila u dosluhu sa duhovima. Navodno ih je kontaktirala pomoću table. Oni su joj davali instrukcije i upute, zbog čega su se planovi i stalno menjali.

Ipak, proces dozivanja duhova ima i svoju cenu, pa su se uz one dobre javljali i oni mračni. U pokušaju da pobjegne od tih zlih duhova koji su je proganjali, Sara je naredila i postavljanje vrata koja nisu nikud vodila. Verovala je da će njima namamiti duhove i biti sigurna. Kao rezultat toga, ova vila je imala 2000 vrata i preko 10 000 staklenih panela. Vrata koja lebde iznad kuhinje su jasan pokazatelj Sarinih strahova.

Neke sobe  imaju prozore koji gledaju na druge sobe. U nekoliko navrata, Sara je zatražila izgradnju stepenica koje ne vodi nikuda, samo do tavana. Sara je rekla da je sa duhovima komunicirala u “Plavoj sobi” gde su se nalazili samo sto, stolice, ormar, olovke i papiri.

I vlasnica je imala strah od sopstvene kuće

Iako je Sara imala svoju spavaću sobu, legenda kaže da nikada nije spavala u istoj prostoriji dve noći zaredom kako joj duhovi ne bi mogli ući u trag. U kući su se nalaze dve balske dvorane, nijedna od njih nije nikada korišćena. Sari je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentričnosti. Volela je crveno drvo, ali je mrzela crvenu boju, pa je sve moralo biti obojeno ili prekriveno.

U celoj kući se može videti uzorak paukove mreže, budući da je to bio omiljeni motiv gazdarice. Tokom godina vila Vinčester je smanjena na 4 sprata i 160 soba, ali do danas je ona ostala obavijena jezivom misterijom. Iako je njena istorijat bizarna, kuća se smatra prekrasnim primerom viktorijanske umetnosti, kao i jednim od tehnološki najnaprednijih zdanja tog vremena.

Vila je opremljena grenjem na paru, modernim WC-ima, pa čak i horizontalnim liftovima… Nakon što je Sara preminula 1922. godine, za sobom je ostavila ogromno bogatstvo. Bilo je potrebno čak šest nedelja kako bi se sredile stvari koje je za sobom ostavila. U jednoj od brojnih soba pronađeno je preko 25 hiljada dolara, što preračunato u današnju vrednost iznosi oko 400 hiljada dolara.

Iako je nemoguće znati šta je Sara zapravo želela postići sa svojom neobičnom vilom, u njenoj lepoti i misterioznosti se može uživati i danas, kroz turističke obilaske – jer niko nije bio zainteresovan za život u njoj.