Misteriozna svetlost na nebu koja se zatim pretvorila u zatim prerasta u ogromnu  "kapljicu" potpuno je zbunila holandskog pilota koji je ovu neobičnu pojavu video tokom leta.
 

–Sinoć, na letu iz Hong Konga u Baku, iznad Himalaja, video sam nešto što se vidi jednom u životu. Ono što je neočekivano počelo s neobičnom svetlom tačkom na horizontu, brzo se pretvorilo u mehur oblika kapljice koja je brzo rasla – napisao je pilot ispod slike na Instagramu.

Samo nekoliko minuta kasnije, raketni izduvni gasovi počeli su da stvaraju zakrivljenu stazu, koja je pratila različite osvetljene tačke na tamnom nebu, a koje su menjale boju i oblik, verovatno u zavisnosti od ugla pod kojim ih je Sunce osvetljavalo.

–Ovaj vizualni spektakl bio je potpuno iznenađenje, a jedino što smo pronašli za našu rutu bio je “privremeno ograničen vazdušni prostor” s radijusom od 100 kilometara u severozapadnoj Kini, bez ikakvog objašnjenja o prirodi slučaja, a kamoli spominjanja lansiranja rakete– dodao je pilot.

 

Ispostavilo se da je u pitanju bilo testiranje kineskih antibalističkih raketa. Ceo prizor nije trajao duže od 12 minuta.

–Moje poznavanje hipersoničnih šok-talasa i ponašanja izduvnih gasova u gornjoj atmosferi je veoma ograničeno, ali gledajući fotografije, čini mi se da su bile dve uzastopne raketne paljbe. Bilo bi logično pretpostaviti da je to bio test leta rakete na relativno udaljenom području Kine s malo ili nimalo svedoka, osim jednog holandskog pilota i kamere na koju možda nisu računali– zaključio je šaljivo ovaj Holanđanin.loading...