Jedan Mostarac se više od jedne decenije suočavao sa neverovatnim tegobama, jer su posle operacije u njegovom stomaku zaboravljene hiruške makaze.

 

Univerzitetska klinička bolnica (SKB) Mostar isplatiće muškarcu A.P. (41) oko 20000 konvertibilnih maraka, plus kamate i troškove sudskog postupka, zbog greške počinjene tokom operacije 2003. godine. Sud je doneo ovakvu odluku pošto je pacijent u utrobi nosio hiruške makaze, koje su doktori tokom posle operacije zaboravili. 

Trpeo je ogromne bolove, a posle rutinske operacije čira na želucu niko nije znao šta je razlog tegoa. 

– Često sam imao bolove u stomaku zbog kojih sam čak i ležao u bolnici. Prvi put sam jače bolove osetio nekih godinu dana nakon prve operacije kada sam ponovno morao u bolnicu. Međutim, tamo su mi rekli da imam upalu gušterače. Lečili su me od toga i bolovi su bili ublaženi. Ali, praktično sam svih devet godina svako malo imao probleme sa trbuhom. Događalo se da me boli gde god se dotaknem i slično. Međutim, ni na jednom pregledu nisu videli makaze jer se one u stvari ne vide na ultrazvuku – rekao je pacijent za hrvatski portal 24 sata.

Razlog njegovih čestih zdravstvenih tegoba lekari su otkrili u novembru 2012. godine i to na pregledu nevezanom za želudac.

– Imao sam nesnošljiv konstantan kašalj, kojeg se nikako nisam mogao rešiti. Na kraju sam otišao na snimanje pluća i doživeo šok. Na snimku su se videle makaze duge 12 centimetara! To su u stavri makaze koje se na operacijama koriste za zaustavljanje krvarenja, mislim da im je stručni naziv “pean”. One su  malo podigle pluća s jedne strane i to mi je izazivalo stalni kašalj – ispričao je muškarac. 

Sve njegove navode kasnije je potvrdio i sud i to nakon što mu je u istoj bolnici učinjen još jedan operativni zahvat. 

Nakon detaljnog pregleda ustanovljeno da mu je jedno plućno krilo uvećano, a snimak je pokazao da se u telu nalaze makaze i to u debelom crijevu. 

Punih devet godina kroz njegovu utrobu su putovale, prvo kroz tanko crevo, pa onda kroz debelo gde su zapele. Sve je to izazivalo velike bolove koje je jadni muškarac jedva trpeo. Makaze su uklonjene, ali su ostavile posledice, nakon lečenja koje je bilo dugotrajno, veštačenjem je utvrđeno da su njegove životne sposobnosti smanjene za 25 odsto. 

Presuda koju je doneo sud je prvostepena, a naredna će doneti konačnu odluku.loading...