PANIKA U JAPANU: Retke ribe iz morskih dubina najavljuju katastrofu (FOTO)

Na društvenim mrežama eskalirao je strah od prirodne katastrofe u Japanu nakon što je u januaru  primećeno više riba, koje žive u velikim dubinama, a koje, prema legendama, najavljuju zemljotrese i cunamije.

printscreen/instagram.com/uozuaquarium

Ovog petka, dve ribe uhvaćene su u mrežu japanskih ribara u Tojami, pa je broj uhvaćenih ove sezone porastao na čak sedam. Početkom prošle sedmice, jedna od njih, duga 3.2 metra, nauskala se na plažu u Tojama zalivu, dok se druga, duga četiri metra, zapetljala u mrežu u luci Imicu.

Ove retke ribe žive na dubini od 200 do 100 metara i karakteriše ih srebrnasto telo i crvena peraja. U Japanu ih zovu “Ryugu no tsukai” što znači “Glasnik palate boga mora“, a legenda kaže da, kad kada krenu ka površini, najavljuju zemljotrese. Ipak, naučnici ne veruju u ove tvrdnje.

– Nema naučnog dokaza da se ove ribe pojavljuju pre velikih zemljotresa. Trebalo bi naglasiti da ne možemo odbaciti ove tvrdnje sa stopostotnom sigurnošću – kazao je za CNN Kazusa Saiba, radnik “Uozu” akvarijuma.

View this post on Instagram

#うおすいレア生物 #またまたまた #リュウグウノツカイ 2/2、2/3限定展示‼️ 昨日、新湊の定置網でリュウグウノツカイが水揚げされましたっっ🐉 今度の大きさは301.8cmとなっております👍✨ これで今年度7例目です❗️ 前回獲れたリュウグウノツカイと一緒に2匹並べて展示をします❗️ そして今回もリュウグウノツカイの体に触れちゃえます😆✨ さて、どんな感触かな? リュウグウノツカイが2匹も並んでる姿なんて魚津水族館でしか見れないんじゃないですか❗️❓ 写真撮影待ってるぜ✌️ #幻の魚oarfish#deepsea#nature#beautiful#魚#珍魚#さかな#魚津水族館公式#魚津水族館#水族館#富山#uozuaquarium#aquarium#uozuaquariumoffcial#限定#レア#魚津#新湊#でけぇ#7匹目#どんどん上がる#レア感#写真撮影#タッチOK🙆‍♀️#2匹同時展示#うおすい初#ダイオウイカ来ないかなー

A post shared by 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) on

On je mišljenja da bi i globalno zagrevanje (ili neki drugi razlog koji još ne zna) moglo biti odgovorno za to što ove ribe sve više dolaze na površinu.

Mit da najavljuju katastrofu porastao je nakon jezivog zemljotresa u Fukušimi 2011- godine i cunamija, kada je poginulo više od 20 hiljada ljudi. Te godine, pre zemljotresa, na plaže se nasukalo najmanje 12 ovih riba.

View this post on Instagram

#うおすいレア生物 #またまた❗️ #リュウグウノツカイ 昨日、魚津市経田の海岸でリュウグウノツカイが打ち上げられているのが発見されました❗️全長は323cm。 富山湾では今年度5例目です。 あいにく今回発見されたものは 鳥につつかれ損傷が激しかったので、解剖などを行い研究用にしました。 前回獲れたリュウグウノツカイは 2/2(土)と2/3(日)の2日間限定で展示しますよ⤴⤴ 全長394.8cm。 今回はタッチOK🙆‍♂️ 深海魚ファンは見逃せませんよね〜🙌🙌 #幻の魚 #oarfish #deepsea #nature #beautiful #魚 #珍魚 #さかな #魚津水族館公式 #魚津水族館 #水族館 #富山 #uozuaquarium #aquarium #uozuaquariumofficial #限定 #レア #魚津 #経田 #背ビレ腹ビレ美しい #花魁

A post shared by 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) on

Saiba je, još jednom ponovio da ne veruje u tu legendu, kazao je da bi naučno objašnjenje moglo biti da suptilne promene u Zemljinoj kori pre zemljotresa menjaju struju zbog čega ribe dolaze na površinu mora.