PAŽNJA! Ovaj čovek ima sudsku zabranu da se u javnosti pojavljuje go (VIDEO)

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas u korist britanskog pravosuđa koje je više od 30 puta hapsilo u Škotskoj jednog građanina koji se pokazivao nag u javnosti.

Stiven Piter Gof (55) podneo je tužbu Sudu u Strazburu zbog povrede slobode izražavanja jer je više od sedam godina proveo u zatvoru zbog egzibicionizma.

Gof, koji je postao poznat kao „goli pešak”, 2003. godine je nag pešačio od jednog gradića u Engleskoj do drugog u Škotskoj.

Evropski sud za ljudska prava priznao je da se šetanje bez odeće može smatrati oblikom ličnog izražavanja, ali je naveo da je Gof znao za rizik lišavanja slobode, jer se posle svakog upozorenja vlasti ponovo skidao nag.

Policija je nekoliko puta privodila Gofa koji je tvrdio da se kostimirao u biblijski lik Adama. Osuđen je i za nepoštovanje suda, jer je nag dolazio u sudnicu i svaki put je odbijao da se obuče.

Gof je insistirao da se bez odeće pojavi svuda u javnosti, bez obzira kako će okolina reagovati na njegovo ponašanje.

– Njegovo ponašanje suprotno je moralu koji postoji u svakom modernom i demokratskom društvu. Zbog toga smatramo da nije bilo povrede njegove slobode izražavanja – zaključio je Sud i dodao da treba da „postoji minimalni stepen ozbiljnosti pri pojavljivanju u javnosti”.

 loading...