PILOT SA SPECIJALNIM ZADATKOM: Tokom karijere u JNA, TRI PUTA se susreo SA VANZEMALJCIMA!?

Mig 21
pixabay

Pukovnik Suad Hamzić, bio je jedan od pilota JNA čija su specijalnost bili neidentifikovani leteći objekti na nebu Jugoslavija. Četrdeset godina kasnije, jasno se seća svih susreta sa vanzemaljcima.

 

Sredinom osamdesetih godina, u Ratnom vazduhoplovstvu u Beogradu, uspostavljena je organizacija koja se bavila susretima pilota tadašnje JNA sa neidentifikovanim letećim objektima. Bili su primorani na takav potez zato što su se piloti često susretali na nebu sa letećim objektima čiju strukturu i brzinu nisu mogli objasniti.

U razgovoru za Novosti, penzionisani pukovnik Suad Hamzić tvrdi da je lično imao tri bliska susreta sa letećim tanjirima.

– Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. avgusta 1970. godine, kada sam u dvosedu Mig 21 sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom leteelicom iznad Plaškog. Poslali su nas posle uzbune radarskog centra i vrlo brzo smo uspostavili vizuelni kontakt sa objektom, vrlo velikim, koji je isijavao. Penjali smo se nadzvučnom brzinom, ali nikako nismo mogli proceniti njegovu visinu. Procenio sam da je na nekih 22.000 metara, a u jednom trenutku je taj lebdeći objekt koga smo gledali ubrzao i nestao. Izgubio se i sa radara – tvrdi Hamzić.

Nekoliko meseci kasnije, sličan objekat je lebdeo iznad aerodroma u Bihaću, a nakon što ga je ugledala grupa pilota sa zemlje, nestao je na isti način. Početkom 1974. godine tokom noćnog leta oko Karlovca, proleteo je pored svetlećeg NLO-a. Jedan od najbizarnijih zabeleženih događaja jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva ipak se dogodio u proljeće 1975. godine:

– Pilot Rodoljub Gajić Roćko je u brišućem letu na potezu Bosanska Krupa – Banjaluka – Srbac – Duga Resa – Rekovac, kod Prijedora imao “sudar” sa saobraćajnim znakom na lokalnom putu. Pošto je ogrebao znak, pri brzini od 800 kilometara na sat proleteo je ispod dalekovoda, a zatim je mirno sleteo na bihaćki aerodrom. Roćka je odalo oštećenje na krilu aviona, ali i usmena prijava Saobraćajne policije iz Prijedora. Kažnjen je zabranom letenja od meesec dana – navodi Hamzić.