POČELO ODBROJAVANJE: Ogromni glečer puca na pola, METROPOLAMA prete kataklizmične poplave! (VIDEO)

Poplava
print screen/you tube.com/domarac

Najvažniji glečer na Antartiku se raspada iznutra, a stručnjaci upozoravaju da bi njegovo topljenje moglo izazvati poplave apokaliptičnih razmera.

 

Istraživači upozoravaju da procesi na glečeru Pajn, utiču da veća količina leda sa Antartika dospeva u more. Voda topi sante leda koje povećavaju nivo mora, zbog čega bi svetske metropole poput Londona, Njujorka i Sidneja uskoro mogle biti potopljene.

Ostrvo Pajn je glečer koji se graniči sa ledenim pokrivačem Zapadnog Antartika. Prošle godine je ogromna santa leda, površine od oko 300 kilometara kvadratnih krenula sa ovog ostrva, što je zabrinulo istraživače sa Ohajo Univerziteta koji putem satelita prate zbivanja na ovom ostrvu.

Godine 2013., pojavila se pukotina u podnožiju ledene ploče. Širila se svedo 2015. da bi konačno dospela do površine glečera, preteći da ga razdvoji na pola!

– Potvrđene su naše slutnje da Antartik ima tendenciju ka topljenju. Pitanje je kada će brzina topljenja ugroziti ljudska naselja – reči su autora ove studeije, doktora Jana Horvata. 

Slične pukotine su uošene i na Grenlandu, gde voda sa površine ledenog pokrivača silazi u unutrašnjost glečera.

I ranije se dešavalo da voda dospeva u unutrašnjost glečera, ali je to bilo vidljivo na njegovim marginama. Ovo je nešto sasvim drugačije.

– To znači da centar ledenog grebena slabi, zbog rascepa koji ga ugrožava a rascep je pozicioniran ka središnjici. Zbog toga imamo obavezu da još jednom skrenemo pažnju svetu na posledice globalnog zagrevanja – upozorava doktor Horvat.

Podnožje Zapadnog Antartika se nalazi ispod nivoa mora, pa voda nezadrživo prodire a da to nije uočljivo pukim posmatranjem. Ukoliko se dogodi da ova ogromna masa leda bude prepolovljena, nivo Svetskog mora bi porastao za 10 metara! Talas bi bukvalno progutao gradove poput Njujorka, Londona i Sidneja, piše britanski Dejli Mejl.

Istraživači su za sada ograničeni količinom informacija koje dolaze iz svemira, pa bi radi efektnijeg prisupa u rešavanju problema, moraju snimiti glečer iz neposredne blizine.loading...