POJAVA ZA PAMĆENJE: Šta je to noćas gorelo nad Beogradom?

Pre petnaest dana u noćnim satima zbunila nas je svetleća kolona na nebu, pa smo dobili odgovor da su to zapravo sateliti.

pixabay

Deset dana kasnije pojavila se iznad Beograda vatrena lopta. Stručnjaci nam nisu konkretno objasnili šta bi to moglo da bude i da li je reč o loptastoj munji, koja nije tako česta pojava.

Nemamo detaljne posmatračke podatke o tome, postoje efekti koje naravno astronomi ne mogu da predvide i da nešto što je potpuno veštački stvoreno objasne naravno ne sa 100 odsto tačnosti – rekla je dr Nataša Stanić, predavač u planetarijumu Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, odgovarajući na pitanje kakva je to bila svetleća kolona na nebu iznad Beograda

Ona je govoreći o Mesecu rekla da je on često iznad naših glava i da ga “često ga možemo videti kad nije oblačno”.

On je noćas bio pun, malo se prikrio iza oblaka – dodala je.

Govoreći o Mesecu, ona je u “Jutru” na TV Prvoj rekla da je on “parče Zemlje koje se pre 4,5 milijarde odlomilo prilikom sudara jednog većeg nebeskog tela veličine Marsa sa našom planetom koja je tada bila tek u formiranju”.

Tako se ogromna gromada odvojila od Zemlje i nastavila da u vidu kamenčića i prašine da kruži oko naše planete i vremenom se ta masa različitih malih čestica spojila u Mesec. Tako da mi gledamo komad Zemlje kad gledamo Mesec – objasnila je ona.

Noćas nam stiže supermesec, poslednji u ovoj godini.