Poslanik NEISPRAVNO TESTIRAO SOK NA KORONU (VIDEO)

Društvenim mrežama proširio se video koji prikazuje austrijskog političara Mihaela Šnedlica koji za vreme govora pred austrijskim parlamentom testira Koka-kolu i dobija pozitivan antigen test. Ovo se zaista dogodilo, ali...

Printscreen

Tokom govora na sednici austrijskog parlamenta, poslanik FPO-a Mihael Šnedlic naneo je nekoliko kapi “kole” sa ukusom limuna na brzi test na kovid antigene, prenosi austrijski portal Hojte.

Brzi test je navodno pokazao da su kapi soka pozitivne na antigene, a Šnedlic je testiranjem želeo da ukaže na greške u brzim testovima i uputi kritiku Vladi na čijem je čelu Sebastijan Kurc.

Međutim, analiza “koka-kola testa” pokazuje da poslanik test koristio pogrešno – uzeo je sok izravno tamponom i kapljao na test. Tu je izostavio važan korak: uzorak se uvek prvo stavi i zarotira u kiselini poznatoj kao pufer, a tek onda se kaplje dalje. Pufer je tečnost koja održavaju pH vrednost stabilnom, u određenom rasponu.

Zbog izostanka ovog koraka kiseline sadržane u koka-koli reagovale su s antitelima koja bi trebalo da hvataju proteine ​​virusa.

Iz kompanije Dialab su odgovorili i da bi na ovaj način “bilo koji test na trudnoću bio pozitivan”.

“Pre nego što časni član (parlamenta) upusti u ovakve neugodne izjave, možda bi imalo smisla samo se malo pozabaviti hemijom”, poručili su iz kompanije.