Posle decenija ćutanja, konačno znamo: Džek Trbosek je živeo ovde

U pitanju je misterija koja je mučila kriminologe duže od veka, ali sada konačno znaju gde je Džek Trbosek živeo.

Koristeći savremene tehnike, stručnjaci na osnovu lokacija na kojima je pronađeno pet Trbosekovih žrtava, sada veruju je Džek Trbosek živeo u „Flauer end Din” ulici u zloglasnom, londonskom Ist Endu.

Ulica je bila na toliko zlom glasu da su je zvali „opaka četvrt”, a bila je dom za gomilu propalica, lopova i ubica koji su se krili po bordelima, kafanama i jeftinim prenoćištima kojih je ulica bila puna.

Ulica više ne postoji, jer je bombardovana u Drugom svetskom ratu. Međutim, pomenuta je u originalnim policijskim izveštajima kao „najopasnija u celom gradu”, piše britanski „Telegraf”.

Izveštaji iz tog perioda pokazuju da su i detektivi iz tog vremena takođe verovali da je Džek Trbosek živeo baš tu.

Lokacije prvih sedam ubistava, Foto: Wikipedia

Kanadski kriminolog dr Kim Rosmo i Stiv le Komber sa Univerziteta u Londonu koristili su matematičke proračune kako bi pronašli lokaciju.

– Sve žrtve su živele veoma blizu ovoj ulici. Poslednja žrtva je viđena na manje od blok udaljenosti kako kupi mušteriju koja je verovatno bio Trbosek – objašnjava Dr Rosmo i dodaje da ovo isključuje popularnu teoriju da je ubica bio član kraljevske porodice.

Kriminolozi kažu da većina kriminalaca operiše na predvidljivim lokacijama, obično nedaleko od kuće ili radnog mesta. Međutim, obično određuju i takozvanu „tampon zonu” oko svojih domova, u kojima ne čine zločine.

Ova tehnika je već korišćena u praćenju serijskog silovatelja Kliva Barvela, a u poslednje vreme je koristi i anti-teroristička policija.

Dr Le Komber veruje da slična formula može da se koristi i u pronalasku izvora zaraza, kako bi se sprečile epidemije. On veruje da poreklo infektivnih bolesti može da se odredi čim pet osoba bude zaraženo.

Na sličan način je Džon Snou 1844. mapirao sve slučajeve kolere u centralnom Londonu i otkrio da je izvor vodena pumpa u Soho distriktu.

Čim je zatvorena, ljudi su prestali da umiru.

Ko je bio Džej Trbosek?

Džek Trbosek (na engleskom „Jack The Ripper”) je nadimak engleskog serijskog ubice s kraja 19. veka čiji identitet nikada nije ustanovljen. Nadimak, koji je ostao zapamćen u istoriji, vodi poreklo od pisma, potpisanog sa Džek Trbosek, koje je stiglo u redakciju londonske Centralne novinske agencije, a koje je poslala osoba koja je za sebe tvrdila da je ubica.

Džek Trbosek je zverski ubio najmanje pet prostitutki u Vajtčepelu, siromašnom kvartu Londona, 1888. godine. Misterija koja okružuje identitet i motive ovog ubice (ili ubica) zaintrigirala je mnogobrojne istraživače i inspirisala brojne autore da napišu knjige o njemu.