Posle više od 70 godina, ova fotografija će rešiti jednu od najvećih misterija avijacije!? (FOTO)

Stručnjaci za forenzičku fotografiju proučavaju davno zaboravljenu fotografiju u potrazi za dokazima da se avion kojim je pilotirala Amelija Erhart, najpoznatija žena avijatičar, zapravo nije srušio u Pacifik!

Stara fotografija mogla bi da reši misteriju konačnog počivališta Amelije Erhart nakon što je njen avion nestao iznad Pacifika dok je pokušavala da postane prva žena koja će obleteti svet, piše britanski „Telegraf”.

Stručnjaci za forenzičku fotografiju proučavaju fotografiju načinjenu 1937. godine koja je uz pomoć kompjutera rekonstruisana u visokoj rezoluciji ne bi li ustanovili da li se specifičan komad metala na avionu poklapa sa onim pronađenim na napuštenom ostrvu u Mikroneziji.

Jedan od vodećih stručnjaka za život Erhartove veruje da će poklapanje rasporeda zakivaka pružiti „konačni dokaz” da ona nije bila izgubljena na moru kako se veruje, već je sletela na ostrvo Gardner u Kiribati arhipelagu.

Ovo otkriće bi dokazalo da je ona umrla od gladi, bolesti ili žeđi i da nije izgubila život prilikom rušenja njenog aviona u okean dok su ona i njen navigator Fred Nunan očajnički tražili kopno na koje bi sleteli.

Sliku njenog Elektra aviona načinio je fotograf lista „Miami Herald” 1. juna 1937. godine dok se pripremala za put ka Portoriku prilikom drugog pokušaja da obleti oko sveta.

Erhartova je provela 8 dana u Majamiju dok su na avionu vršene prepravke, a fotografija pokazuje karakterističan sjajan deo oplate prema zadnjem delu aviona koji se jasno izdvaja u odnosu na ostatak aviona.

Rik Đilespi, direktor Internacionalne grupe za rekonstrukciju istorijskih aviona, nada se da će fotografija biti povezana sa listom aluminijuma koji je njegova grupa pronašla 1991. godine sa ostrva Gardner, koje se nalazi u delu okeana gde je Erhartova nestala i gde su sve potrage za njom bile koncentrisane.

Rezultat proučavanja mogao bi da pomogne da se reši jedna od najvećih i najviše osporavanih misterija u avijaciji, pored nedavnog nestanka malezijskog aviona MH370.

Amelije Erhart je nestala 6. jula 1937. u Pacifiku, u pokušaju da obleti svet. Poslednji kontakt sa njom nije ukazivao ni na kakav problem – javila se kontroli letenja, i najavila da nastavlja sa putanjom koju je ranije ugovorila. Imala je dovoljno goriva i vreme nije bilo problematično. Sve je teklo po planu.

A onda je ona jednostavno nestala! Njen avion se izgubio na potezu između Havaja i Australije.

Potraga za poznatom avijatičarkom je trajala 13 dana. To je bila jedna od naskupljih potraga za nestalim avionom, i koštala je preko 4 miliona dolara. Erhartova je zvanično proglašena mrtvom 5. januara sledeće godine.

Fotografije koje će možda dokazati da se ništa od ovoga zapravo nije dogodilo, možete pogledati ovde.