POSLEDNJA PORUKA HOKINGA: Svet čeka PREVRAT, sve je već počelo sa DVA DOGAĐAJA IZ 2016. godine

Slavni britanski naučnik Stiven Hoking upozorio je u svojoj poslednjoj, posthumno objavljenoj knjizi da su nauka i obrazovanje širom sveta "danas u opasnosti više nego ikada pre".

Stiven Hoking
Beta/AP Photo/Matt Dunham

U knjizi “Kratki odgovori na velika pitanja”, juče predstavljenoj u Londonu, Hoking ocenjuje da su dva događaja iz 2016. godine – izbor Donalda Trampa za predsednika SAD i referendumska odluka Britanaca da izađu iz EU, deo “globalnog revolta protiv stručnjaka, uključujući naučnike”.

Priznajući da nauka tek treba da ponudi odgovore na velike izazove za čovečanstvo – klimatske promene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, krčenje šuma i degradaciju okeana, Hoking je apelovao na mlade ljude da “gledaju u zvezde, a ne dole”.

– Pokušajte da date smisao onome što vidite, pitajte se šta omogućava postojanje univerzuma. Važno je da ne odustanete. Oslobodite svoju maštu. Oblikujte budućnost – piše u poslednjoj Hokingovoj knjizi.

Engleski fizičar je smatrao da je najveća pretnja Zemlji sudar sa velikim asteroidom, poput onog koji je ubio dinosauruse.

– Međutim, mi nemamo odbranu protiv toga – zapisao je on.

Još neposrednija pretnja su klimatske promene.

– Povećanje temperature okeana otopiće ledene kape i osloboditi velike količine ugljen-dioksida. Obe posledice bi mogle da naprave klimu kao na Veneri, sa temperaturom od 250 stepeni Celzijusovih – upozorio je Hoking.

Jedan od najcenjenijih naučnika današnjice umro je u martu u 76. godini. Decenijama je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze i koristio invalidska kolica, a govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Hokingova ćerka Lusi koja je prisustvovala današnjoj promociji knjige, rekla je da je slušanje nepogrešivog glasa njenog oca doživela “veoma emotivno”.

– Okrenula sam se jer su mi se oči ispunile suzama. Ponekad osećam kao da je on još ovde jer pričamo o njemu i čujemo njegov glas i vidimo njegove slike, i onda nas nešto podseti da nas je napustio – kazala je Hoking.