POTVRĐEN DATUM: U Zemlju će udariti ogroman asteroid, koban za čovečanstvo

Naučnici su zabrinuti jer asteroid u komadu drže kohezivne sile koje nikada do sada nikada nisu registrovane.

Naučnici su sve bliže tome da zaustave sudar velikog asteroida koji prijeti Zemlji, a dovoljno je velik da ugrozi čovečanstvo, pišu strani mediji, između ostalih i Independent.

Potvrđena je informacija da naučnici Univerziteta u Tenesiju pokušavaju da unište asteroid-ubicu čovečanstva.

Oni su otkrili da bi uništavanje asteroida moglo čak da prouzrokuje sudar još većih razmera, jer bi se asteroid razbio na manje, koji bi svejedno udarili u Zemlju. Umesto toga, tvrde da bi male promene na njegovoj površini mogle da “probude” sile koje ga drže u jednom komadu i da dovedu do njegovog raspadanja u svemiru.

Naučnici su proučavali asteroid 1950 DA koji je zapretio Zemlji još 2002. godine kada su astronomi otkrili da postoji mogućnosti u razmeri 1:300 da će udariti u Zemlju 16. marta  2880. godine. Sada su mogućnosti za sudar ponovo proverene, pa sada iznose 1:4.000.

Asteroid je prečnika jedan kilometar, a putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi. Zemlju bi mogao da udari brzinom od 60 000 kilometara na sat. Takav udarac bi imao snagu 44.800 megatona TNT-a. što znači da bi izazvao eksploziju ogromnih razmera, cunamije, zemljotrese i prorodne katastrofe, i umnogome bi promenio klimu na planeti!

Budući da je kobni asteroidjoš uvek prilično udaljen od nas, naučnici veruju da katastrofa može da bude izbegnuta. Ipak, u isto vreme su i zabrinuti jer asteroid u celini drže kohezivne sile koje nikada do sada nikada nisu registrovane, pa bi njhovo ponašanje moglo da bude veoma nepredvidivo.loading...