PREDVIĐANJA: OVAKO će SVET izgledati za 10 godina

Svet
Pixabay.com

Prema predviđanjima u narednih deset godina Rusija će ekonomski propasti, Njemačka se naći u gadnim problemima, Poljska postati europski lider

 

Dok internacionalni analitičari predviđaju glavne događaje sledeće godine, u Stratforu veruju kako se lako mogu uočiti trendovi koji će biti okidač promena u daljem razdoblju.

Predviđaju kako će svet na više načina postati opasnije mesto, sa slabljenjem moći SAD-a te razdoboljima velike krize u drugim istaknutim zemljama.

1. Rusija će doživeti kolaps

Neće biti ustanka protiv Moskve, već sposobnost Moskve da kontroliše Rusku federaciju stvoriće vakuum, a ono što će u njemu postojati su samo fragmenti te velike današnje federacije, upozorava Stratfor. Sankcije, pad cena nafte, nestabilan rubalj, povećanje vojnih troškova i unutrašnji nesklad širom najveće svetske zemlje. Rusija se neće službeno podeliti u više zamlja, ali oslabiće moć Moskve i političkog establišmenta, te će zaživeti niz poluautonomnih regija koje se međusobno neće najbolje slagati.

– Očekujemo formalnu i neformalnu fragmentaciju Rusije, te su veoma male šanse da Rusija opstane u sadašnjem obliku – stoji u izvještaju.

2. SAD će vojskom morati da osigura ruske nuklearke

Ruska nuklearno-vojna infrastruktura raširena je na velikom geografskom području, a ako dođe do političke dezintegracije, kako Stratfor predviđa, tada će oružje, fizijski materijali i sastavi isporuke biti izloženi celom svetu. To će izazvati najveću krizu u sledećih deset godina, navodi Stratfor. SAD će s druge strane morati da smisle šta s tim, čak i ako to znači slanje kopnenih trupa da čuvaju oružja, materijale i rakete.

– Vašington jedini ima moć da reši taj problem, ali neće biti u stanju da preuzme kontrolu nad ogromnim brojem vojnih lokacija te će teško jamčiti da u tom procesu neće biti ispaljena nijedna raketa. Verovatno će morati da usmere svoje snage na stvaranja stabilnih vlada u regijama koje će biti uključene u neutralizaciju tog oružja  – piše u izveštaju.

3. Nemačka će se naći u velikim ekonomskim problemima

Nemačka u velikoj meri zavisi od izvoza, te je imalo velike koristi od liberalizacije trgovine kroz Evropu i evro, ali to samo znači da ta zemlja ima najviše da izgubi pogoršanjem evropske krize, što će rezultirati talasom evroskepticizma. Domaća potrošnja neće moći nadoknaditi manjak od izvoza, pa će stagnirati u stilu Japana.

4. Poljska će postati jedan od evropskih lidera

S istočne strane Nemačke stvari neće biti tako loše. Tako će se u epicentru ekonomskog rasta i političkog uticaja naći Poljska. Poljski natalitet neće padati tako kao u drugim velikim evropskim zemljama. Činjenica da je to najveća i najbogatija evropska država na ruskoj zapadnoj granici će je takođe pogurati na poziciju regionalnog vođstva, što će joj doneti veći politički i gospodarski prestiž, a to će rezultirati i s važnim strateškim partnerstvom sa SAD-om.

5. Postojaće četiri Evrope

Nije tako davno vreme u kojem se činilo kako je europsko jedinstvno nezaustavljiva istorijska sila, ali u sledećih deset godina to će se činiti kao daleka uspomena. Prognoza za deset godina, govori kako će se države Evrope otuđiti, a celi kontinent će se podeliti u četiri regije: Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Britanska ostrva. Ipak, EU bi na neki način mogla preživeti, ali politički, ekonomski i vojni odnosi dogovaraće se prvenstveno bilateralno, a ne na bazi više država.

6. SAD i Turska će morati da budu bliski saveznici, ali iz neočekivanog razloga

Više će arapskih država biti u stanju prirodnog pada, a prognoza za deset godina ne najavljuje smirivanje haosa u tim regijama. Turska će izvući najveću korist iz situacije, ta velika i relativno stabilna zemlja čije se granice protežu od Crnog mora do Sirije i Iraka. Turska će nevoljno učestvovati u sukobima na svojim granicama, ali će bitii primorana, a kako će njena moć jačati, tako će biti važan partner SAD-u. Ali, Turska će hteti nešto zauzvrat – liniju obrane od moćne zemlje na drugoj strani Crnog mora koja ima vojne baze u susednoj Jermeniji. Tako će SAD svoje savezništvo morati da plaća učestvovanje u kontrolisanju Rusije.

7. Kina će osetiti politički haos

Pred Kinom su teških deset gofina jer će oslabiti ekonomski rast, što će izazvati raširenom nezadovoljstvo komunističkim režimom. Ali, partija se neće liberalizovati, što znači da će jedina opcija kontrole haosa biti povećanje unutrašnje represije. Peking će se susresti s još jednim problemom – rast Kine nije jednako geografski raspodeljen – obalni gradovi će rasti, ali unutrašnjost je siromašnija, a taj će se problem samo pogoršati kako Kina nastavi s urbanizacijom. To će izazvati pobune.