PRESEDAN U MEDICINI: Hirurzi uspešno prišili polni organ, DAN NAKON što je odsečen

Britanski hirurzi uspeli su da prišiju 34-godišnjem čoveku penis, skoro čitav dan nakon što mu je odsečen, što je jedinstven slučaj u medicini da je taj organ posle tolikog perioda bez dotoka krvi uspešno vraćen.

Pixabay

Šest nedelja nakon operativnog zahvata, ne samo da je mokraćna cev ponovo u potpunosti funkcionisala, već mu se i osećaj vratio. Zahvaljujući pažljivo i precizno povezanim arterijama i venama, pacijent je čak i postigao punu erekciju.

Uspeh ovog slučaja trebalo bi da ohrabri hirurge da čak i u slučaju duge ishemije (prekida dotoka krvi) pokušaju ovakav zahvat zbog mogućeg uspeha i sprečavanja potencijalnih fizičkih i psihičkih posledica koje bi gubitak tog organa izazvao kod pacijenata“, naveli su hirurzi sa Univerzitetske bolnice u Birmingemu.

Detaljan izveštaj čitave procedure objavljen je u specijalizovanoj medicinskoj publikaciji BMJ Case Reports.

Prišivanje penisa je redak operativni zahvat – oko stotinu je do sada zabeleženo u medicinskoj literaturi. Najvažnije za uspeh jeste da se, kada se amputacija desi, brzo preduzmu postupci koji će odstranjenom tkivu dati najbolje šanse da preživi do zahvata.

Uspešno vraćanje i prišivanje je hitna procedura koja zahteva detaljnu i pažljivu mikrohirurgiju, u saradnji sa urologom i plastičnim hirurgom.