PRIMITIVNA OPERACIJA UBILA TRUDNICU: Otkriće italijanskih arheologa ledi krv u žilama! (FOTO)

Lekari su u srednjem veku pravili neverovatne poduhvate, ali su pojedini medicinski postupci za pacijente bili neizdrživi.

Pixabay

Arheolozi koji rade u srednjovjekovnom gradu Imola u Italiji 2010. godine otkrili su grobnicu iz 7. ili 8. stoleća. U njoj su se nalazili ostaci žene koja se očigledno porodila posle smrti. Na to je ukazala gomila sitnih kostiju koje su ležale između njenih nogu. Ženina lobanja imala je malu rupu na glavi, okruženu ogrebotinama.

Očito je da su arheolozi koji su otkrili grob bili izvan sebe iz dva razloga, radi retkog i stravičnog primera “rođenja u grobu” ( op.a. eng. coffin birth), a prisustvo rupe u lobanji žene pokazuje da je podvrgnuta vrlo primitivnom obliku operacije mozga (op.a. trapanacija) nedelju dana pre nego što je umrla. Malo arheoloških primera ovog postupka postoji i u Italiji i datira iz ranog srednjeg veka.

Istraživači su proteklih nekoliko godina pronašli dokaze o tome što se dogodilo ovoj ženi pre 1300 godina i misle da imaju odgovor na ono što je izazvalo ovu vrlo čudnu scenu. Rezultati njihove istrage objavljeni su u časopisu “World Neurosurgery” u maju 2018. godine.

“Rođenje u kovčegu” lako je objasniti, žena i njena beba umrli su samo nekoliko nedelja pre nego što je njena trudnoća dosegla kraj. Pokopana je, a nekoliko dana posle njene smrti, gasovi uzrokovani raspadom tela nakupljali su se u trbuhu i na kraju prisilili fetus da izleti kroz njen vaginalni kanal.

Šta je sa rupom u glavi?

Prema autorima istraživanja, to je najverojatnije bio proizvod vrlo ozbiljnog lekarskog pokušaja da se žena spasi bolesti povezane sa trudnoćom. Trepanacija je oblik operacije mozga koji datira iz neolitskog vremena i uključuje bušenje ili struganje rupa u pacijentovoj lobanji. Ova žena je očito podvrgnuta trepanaciji vrlo kasno u trudnoći, verovatno kako bi ublažio pritisak lobanje uzrokovan eklampsijom, odnosno opasno visok krvni pritisak koji može biti koban za majku i dijete.

Trepanacija je često bio izveden na ljude kako bi se olakšala visoka temperatura, konvulzije i pritisak, a svi su to simptomi eklampsije.