Prvi PRIVATNI SVEMIRSKI BROD HRLI KA MESECU i – upravo je poslao PRVI SELFI (FOTO)

Izraelski svemirski brod "Berešit" ("Postanje") koji leti na Mesec poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfi kamerom, 37.600 kilometara daleko od Zemlje.

Supermesec
pixabay.com/

Na ploči postavljenoj na letelici ispod zastave piše “Am Jisrael haj” (“Narod Izraela živi”) i “Mala zemlja, veliki snovi”, a u pozadini se vidi južna Zemljina hemisfera i Australija. Fotografija je napravljena pošto je prošle nedelje izveden ključni manevar nakon što je primećena neispravnost kompjutera.

Letelica je lansirana pre dve nedelje sa Floride iz Kejp Kanaverala na raketi “Falkon 9” privatne kompanije SpejsEks Ilona Maska.

Ako misija bude uspešna, “Berešit” će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doleteo na Mesec i prvi iz Izraela, navode izraelski mediji.

Letelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, generalni direktor odeljenja za svemir u Vazdušno kosmičkoj industriji Izrael.

“Berešit”, koji nije veći od mašine za veš, kružiće oko zemlje u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mesečevom težom i uđe u Mesečevu orbitu. Sletanje je planirano za 11. april.loading...