Slobodni zidari su najčuvenije i najmisterioznije tajno društvo na svetu. Velike kontroverze su vezane za njihov rad o aktivnostima članova masonskih loža nagađa se bez validnih dokaza.

 

Kontroverzno društvo decenijama prate brojne glasine, a ovo su  neki od njihovih najpoznatijih hramova.

Masoni postoje vekovima, a ako je verovati glasinama, njihova organizacija delovala je u tajnosti nekoliko milenijuma unazad. Bez obzira na stvarnost, špekulacije su popularna ljudska razonoda. Zato što svoje tajne obrede prenose sa generacije na generaciju u tajnosti, teško je znati šta je još uvek aktuelno, a koje obrede su modernizovali ili ukinuli. Međutim, gde god su se okupljali, ostavili su neizbrisiv trag. Portal Atlas Obscura odabrao je ovih 13 mesta kao slikovit prikaz njihovog trajnog uticaja.

Solomonovi rudnici

Već 1868. godine su se slobodni zidari počeli okupljati na ceremonijama u Solomonovim rudnicima. Izraelski slobodni zidari svake godine na tom mestu održavaju obrede.

Andaz Hotel – London

Slavni londonski hotel Andaz izgrađen je 1912. godine, a iza zida bila je skrivena soba bez prozora otkrivena tokom renoviranja. Neoklasičnog stil tada je prozvana je “Grčkim hramom”.

House of the Temple

Ogromni masonski hram izgrađen je 1915. godine, a posetitelji mogu videti prekrasne mermerne stubove nadahnute grčkom i egipatskom arhitekturom. Hram čuva i više od 250.000 dela masonske literature.

Masonski spomenik Džordžu Vašingtonu

Mauzolej je spomenik istaknutom masonu i prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu visok stotinjak metara. Prostire se na devet spratova posvećenih Vašingtonu, slobodnim zidarima i raznim specifičnim obredima masona.

Spomenik Morganu

Nadgrobni spomenik kapetanu Vilijamu Morganu, nestalom 1826. godine, nedugo nakon što je zapretio da će otkriti sve tajne reda. Opšteprihvaćena je teorija da su ga utopili masoni.

Masonski hram u Filadelfiji

Njujork Tajms je opisao ovaj hram 1873. godine kao najveću i najskuplju strukturu posvećenu masonima sveta.

Masonska knjižara Rosend Arus

Nekad je to bio dom Rosenda Arusa, uticajnog novinara i scenariste iz Barcelone. U međuvremenu je pretvorena u masonski hram i kasnije je posvećena slobodnim zidarima.

Masonski dom u Njujorku

Nemački masonski dom u Njujorku godinama je nudio smeštaj bolesnim masonima, njihovim udovicama i siročadi. Eksterijer je većinom ostao isti, ali enterijer je sada u zapuštenom stanju.

Rezidencija Stan

Izgrađeno početkom dvadesetih godina prošlog veka, rezidencija Stan izvorno je bila dom vitezova templara, ali je s vremenom postala masonska loža.

Velika francuska loža

Tokom sedamdesetih godina Velika loža otvorila je javnosti deo svoje kolekcije. Dva stoleća su držali u tajnosti mačeve, nakit, medalje i hiljade drugih ritualnih objekata.

Livingstonova biblioteka

Robert R. Livingston bio je jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, a njegova biblioteka posvećena je slobodnim zidarima.

Lucifernum, Briž

Lucifernum je izvorno bio dom jednog ogranka masona tokom Napoleonovog doba, a sada je dom Donu Retsinu koji često organizuje divlje zabave.

La Vertu, Holandija

Izgrađena 1757. godine, loža La Vertu jedan je od najstarijih masonskih hramova u Holandiji.loading...