RASTE BROJ LJUDI KOJI ŽELE DA UMRU: U klinici za eutanaziju ne znaju šta će OD POSLA

Jedina klinika specijalizovana za eutanaziju u Holandiji, prvoj zemlji koja je legalizovala tu praksu, saopštila je danas da je prošle godine imala više od 3.000 zahteva za prijem pacijenata, odnosno povećanje od 22 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Bolnica
Pixabay.com

Centar za ekspertizu eutanazije u Hagu naveo je da je 2019. godine primilo tačno 3.122 zahteva što je najveći broj od osnivanja klinike 2012. godine. Klinika je tada uvažila oko 900 zahteva.

Centar pomaže lekarima u procesu eutanazije pacijenata čiji lični lekari ne žele da podnesu zahtev za asistiranu pomoć u umiranju.

“Svakog radnog dana prosečno dodje 13 osoba koje od nas traže pomoć”, rekao je direktor ustanove Stiven Plejter.

Broj zahteva, koji je bio stabilan 2017. i 2018. godine, skočio je prošle godine, dodao je Plejter ne navodeći razloge takvog razvoja situacije.

Klinika treba da se tome prilagodi i zbog toga nudi radna mesta za lekare, psihijatre i medicinsko osoblje“, dodao je on.

Prema podacima holandskog Ministarstva zdravlja, tačno 6.126 osoba je preminulo eutanazijom u Holandiji tokom 2018. godine, od kojih 12 odsto u klinici. Većina slučajeva se odnosila na pacijente obolele od raka.

Holandija i Belgija su prve zemlje u svetu koje su 2002. legalizovale eutanaziju.

Holandski zakon dozvoljava pod strogim uslovima da svaka osoba starija od 12 godina može da zatraži eutanaziju. Deca do 16 godina moraju da imaju dozvolu roditelja ili zakonskih staratelja i oni moraju da budu uključeni u proceduru eutanazije svoje dece do njihove 18 godine.

Najmanje dva lekara treba da potvrde da ne postoji nijedno drugo razumno rešenje za pacijenta i da je bol nepodnošljiv bez nade u bilo kakvo poboljšanje stanja.

Konačna odluka o eutanaziji se donosi posle složne procedure koja uključuje temeljne razgovore sa pacijentom, analizu njegovog lekarskog kartona i proveru da je sve u skladu sa zakonom.