REŠENA BIBLIJSKA MISTERIJA: Ko se krije iza broja zveri 666

Trajan
Wikipedia

- Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri, jer on je čovekov broj. Njen broj je 666 - stoji u Otkrivenju

 

Istoričari su godinama pokušavali da otkriju na koga je autor Otkrovenja Jovan mislio kada je u svom delu napisao da je “666 broj zveri”. Hans Tojber sa Univerziteta u Beču je uveren da je došao do imena osobe koja se krije iza ovog broja, iako se ranije mislilo da se radi o Neronu, Domicijanu i Hadrijanu.

Njegova studentkinja Dijana Altman kreirala je program koji sva poznata imena iz Male Azije iz vremena u kom je napisanoOtkrivenje povezuje sa brojevima. Nekada su se svakom slovu grčkog alfabeta pripisivali brojevi, a ta metoda se koristila i kao vrsta šifrovanja, pa je svako slovo imalo određenu vrednost koje bi se onda sabirale i tako bi se došlo do vrednosti, zapravo šifre, za određeno ime.

– Naša metoda omogućila nam je da svaku “brojčanu šifru” povežemo s listom antičkih imena čija bi im vrednost odgovarala – objasnio je Tojber.

U 13. poglavlju Otkrovenja spominje se “zver” kojoj je “zmaj” (sotona) dao veliku moć i čiju sliku svi moraju obožavati.

– Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri, jer on je čovekov broj. Njen broj je 666 -stoji u Otkrovenju.

Program koji su razvili Tojber i Altman doveo ih je do imena Ulpije, što je prezime cara Marka Ulpija Trajana, koji je vladao od 98. do 117. godine.

Inače, Trajan je u istoriji zabeležen kao veoma dobar vladar. On je bio prvi rimski car koji nije bio iz Italije, a u njegovo je doba Rimsko Carstvo doseglo najveći teritorijalni opseg i moć. Upravljao je najvećom vojskom u istoriji carstva, a upamćen je ostao i kao veliki reformator, a implementirao je i sisteme socijalne pomoći.