RODITELJI, ČUVAJTE DECU: Smrtonosna igrica stigla u Evropu! U Rusiji je više od 100 tinejdžera POČINILO SAMOUBISTVO (VIDEO)

plavi kit igrica
dnevno.rs/kolaž

Peta najpopularnija igrica na svetu, sa više od 410 miliona registrovanih korisnika, a ujedno i najsmrtonosnija, stigla je do Evrope!

 

Roditelji, čuvajte vašu decu! “Plavi kit” pokrenut je 2015. godine, a kako bi igrači stigli do cilja moraju da “reše” ukupno 50 zadataka (jedan dnevno).

Zadaci uključuju fizičko i psihičko samopovređivanje, kao što su: bušenje ruke, buđenje u 4.20 i gledanje grotesknih snimaka, pravljenje ožiljaka, kao i da ne razgovaraju ni sa kim ceo dan… Takođe, jedan od zadataka jeste da se takmičari popnu na visoku zgradu i puste noge da slobodno vise s ruba…

Međutim, ono što je jezivo i bizarno jeste da je krajnji zadatak samoubistvo – kada igrač postaje “slobodan”, visoko razvijen pojedinac, rešen svih briga – koje simbolizuje i slika same igrice “Plavi kit”. 

Zadaci se dele putem lažnih profila, a glavno je pravilo da se nikome ništa ne govori. Izvršavaju se kakvi god oni bili, a otvorene grupe povezane su s depresivnim citatima, slikama, dokazima o tome kako je život besmislen i protestima protiv ciničnog sveta odraslih.

O ovoj igrici prvi put su pisale novine “Novaja Gazeta”. Novinari su, proučavajući statistiku i uzroke samoubistva među ruskim tinejdžerima, otkrili kako je više od 100 dece koja su počinila samoubistvo u periodu između novembra 2015. i aprila 2016. bilo učlanjeno i povezano s “Plavim kitom”.

Rezultat istrage je hapšenjem nekoliko osoba koje se terete za podsticanje na samoubistvo. Ubrzo su pobrisane sve javne grupe i objave koje su označene ključnim rečima kao što su plavi, kit, more, igra, tihi dom, itd. Korisnici koji su i dalje nastavili da upotrebljavaju ove oznake su bili blokirani.

Usprkos zabranama i suzbijanju, Ruski javni centar internetske tehnologije je u februaru 2017. godine zabeležio novi rast objava s takvim oznakama – ovog puta na Instagramu. Ukupno je zabeleženo 45.000 takvih objava. Međutim, pokazalo se kako su odgovorni profili lažni.

Iako bi takva brojka mogla da bude rezultat nestabilnog pojedinca, zabrinjavajuće je što se i dalje nije došlo do centra koji koordinira osobama spremne na nagovaranje ostalih igrača.

Igricu su navodno igrali i tinejdžeri u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj, a u Francuskoj je Ministarstvo obrazovanja uputilo upozorenje svim rektorima univerziteta. Francuski “Le Nouvel Observateu”r igricu je prozvao radikalnom i sektaškom. Uvereni su kako se radi o čitavoj kampanji, a ne o pojedinačnim slučajevima.

Postoji i drugo mišljenje – da nema direktne veze između igrice i rasta tinejdžerskih samoubistava. Stručnjaci se slažu kako je moguće podstaknuti osobu na samoubistvo, pogotovo nestabilnu, ali blokiranje suicidalnih grupa na internetu neće rešiti problem.