RUMUNSKA ZNAMENITOST KRIJE JEZIVU TAJNU: Zamak je projektovao duh genijalne devojke!

Hasdeu
Vikipedija

Rumunski intelektualac Bogdan Hasdeu, ostao je očajan posle smrti svoje ćerke Julije 1888. U godinama koje slede, jezivim ritualima je održavao spiritualnu vezu sa njom, ne štedeći vreme, bogatstvo i energiju.

 

Inpirisan spiritualističkim pokretom, Hasdeu je tvrdio  da svakodnevno komunicira sa svojom ćerkom, putem signala koji stižu  iz njenog groba.

Julija je rođena u novembru, 1869. godine i prema svedočenju svojih savremenika, od malena je bila nadarena i napredna u mnogim intelektuanim veštinama. Sa 11 godina je diplomirala u bukureškoj gimnaziji Svetog Save, gde je ozbiljno izučavala klavir i pevanje.

 

Još u  tinejdžerskim danima je tečno govorili sedam stranih jezika, a svoje školovanje posle gimnazije,  nastavila je na jednom koledžu u Parizu. U akademskim krugovima je prepoznata kao genije a tada je ispoljila i neverovatan dar za likovnu umetnost. Pisala je pesme i kratke priče, a njena dela su objavljena tek posle smrti.

Sa 16 godina je upisala studije filozofije na Sorboni. Njena posvećenost je učinila da joj se svi dive, što je njene roditelje učinilo pnosnim.

Mesec dana pre nego što je napunila 19 godina, u vremenu kada je uveliko radila na svojoj doktorsko disertaciji, Julija je iznenada preminula od tuberkuloze. Njen otac je bio izbezumljen posle ove tragedije, pa je u vrlo kratkom roku izgradio mauzolej za ćerku, na groblju Belu u Bukureštu.

 

Bogdan se tu nije zaustavio. Sledeća građevina koju je napravio jeste hram u vidu zamka na jednom imanju u mestu Kampina. Prvi put je Hasdeu, ovo imanje video u leto 1893. godine, prilikom posete prijateljima u ovom delu Rumunije.

 

Odmah je kupio zemlju sa ubeđenjem da je to idealno mesto za izgradnju hrama posvećenom Juliji.

Prema rečima Bogdana Hasdeua, glavni arhitekta nije bio niko drugi do Julija Hasdeu sama, prenosi portal The-line-up.loading...