Kako piše Radio slobodna Evropa (RSE), uvođenje kurseva joge u dva moskovska zatvora nagnalo je članicu ruskog parlamenta da upozna ruske zvaničnike sa zaključcima jednog teologa po tom pitanju posle čega je izbila strastvena debata.

Joga “podstiče nekontrolisano seksualno uzbuđenje koje može dovesti do homoseksualnosti”, navodi se u nalazima priloženim u pismu koje je kancelariji državnog tužioca poslala Jelena Mizulina, članica Federalnog saveta, gornjeg doma ruskog parlamenta.

Kako prenosi RSE, dnevnik Moskovski komsomolec je objavio da se u pismu uz poziv državnom tužiocu Juriju Čajki da ispita legalnost inicijative, upozorava i na nemire širom zatvorskog sistema ako se proširi praksa sa ponudom kurseva joge.

Prema navodima lista koji je dobio kopiju pisma, rezonovanje je da bi, pošto se kursevi joge uglavnom nude zatvorenicima koji rade na snabdevanju hranom, nespremnost drugih zatvorenika da “dobijaju splačine iz ruku gejeva” mogla biti okidač za štrajkove gladju i nerede.

Kursevi su suspendovani, preneo je dnevnik 5. aprila nakon čega je usledio talas komentara čitalaca šokiranih tvrdnjama o jogi i time što ih je izgleda prihvatila poslanica.

“To je monstruozno, karikatura”, piše na jednom nalogu na društvenim medijima.

“Više bih voleo da se fokusiraju na prave probleme u zemlji”, piše na drugom, a jedan korisnik Tvitera citirao je tvrdnju da joga podstiče nekontrolisano seksualno uzbuđenje uz sarkastičan komentar da bi “uzbuđnje trebalo da kontroliše država”, piše RSE.

​Mizulina je, međutim, uzvratila tako što je kancelariji državnog tužioca prosledila zaključke Aleksandra Dvorkina, poznatog teologa specijalizovanog za proučavanje verskih sekti ali i negirala da je tražila zabranu kurseva joge tražeći od ruske agencije za medije da izveštaj Moskovskog komsomoleca proglasi “lažnom vešću”.

“To je tipičan primer širenja lažnih vesti. Moje pismo državnom tužiocu ne sadrži nikakve zahteve za ‘zabranu kurseva joge u zatvorima'”, prenela je njenu izjavu agencija Tass.

RSE navodi da ruska vlada od 2013. vodi kampanju za ograničavanje izloženosti društva homoseksualnosti a ruski zvaničnici kritikuju, kako često kažu, “netradicionalne odnose”.

U Rusiji je 2013. uveden zakon o zabrani gej “propagande” s ciljem da se deca zaštite od “informacija koje promovišu negiranje tradicionalnih porodičnih vrednosti”. Grupe za zaštitu ljudskih prava taj zakon kritikuju kao homofobičan i diskriminatorski.

Kursevi joge uvedeni su u moskovske zatvore 2018. kao pilot projekat na savet aktivista za ljudska prava, a zamenik šefa ruske zatvorske službe Valerij Maksimenko je rekao da su rezultati veoma obećavajući.

U intervjuu za radio Govorit Moskva 7. aprila, posle vesti o pismu Mizuline, on je rekao da je na osnovu procena zatvorske službe ustanovljeno da je za zatvorenike koji pohađaju časovce joge znatno manje verovatnoća da će tražiti pomoć lekara.

“To je veoma pozitivan efekat”, rekao je on, obećavši da će kursevi uskoro biti vraćeni.

Nazivajući Dvorkina pseudo-isceliteljem i “čudnom osobom”, Maksimenko je ismejao zaključak da joga izaziva homoseksualnost.

“Ovaj drug ima arhaičan pogled na svet. Živimo u demokratskoj zemlji i ljudi mogu raditi šta hoće u okviru zakona”, rekao je Maksimenko.

Zbog uspeha pilot projekta, zatvori koji nude jogu sada planiraju uvodjenje dodatnih kurseva či kunga, vežbanja sa sporim pokretima i koordinisanim disanjem sa ciljem da se kontroliše energije.

“Ceo svet to radi to i nije izazvalo nikakvu štetu. I neće ni od koga napraviti geja”, rekao je Maksimenko.

Dvorkin i Mizulina tek treba da se izjasne o tom pitanju, navodi RSE.