Ruska programerka PRIČA sa umrlim drugom pomoću APLIKACIJE koju je sama kreirala

Aplikacija
Printscreen

Svi se teško mirimo sa gubitkom drage osobe, ali ono što je uradila ova žena je pomalo jezivo.

 

Eugenija Kujda je izgubila najboljeg prijatelja i kolegu programera Romana Mazurenka u novembru 2015. godine, a tri meseca nakon tragedije poslala je prvu poruku putem četa – Romanu lično.

S obzirom da Roman nema grob kojeg bi posećivala, jer je kremiran, mlada programerka je odlučila da skupi svu digitalnu memoriju koju ima o njemu – njegove fotografije, novinske članke, hiljade SMS i Fejsbuk poruka i ubacila u program kako bi napravila aplikaciju s kojom bi mogla da komunicira. Ovaj čet sa podrškom veštačke inteligencije zvuči baš kao Roman i odgovara na način na koji bi Roman odgovarao.

– To je prva smrt bliske osobe s kojom sam se suočila. Nisam znala kako da reagujem. Sve sam potiskivala i trudila se da zadržim bol u sebi. Pola godine kasnije ništa se nije promenilo. Poslednjih par meseci moj tim u “Luka Inc-u” je napravio finalnu aplikaciju uz pomoć Romanovih fotografija i poruka. Možete da ga pitate nešto o njegovom životu ili ćaskati kao što bi inače razgovarali s njim, a odgovoriće vam kao što bi inače odgovorio – napisala je Eugenija na Fejsbuku.

 

Mnogi Romanovi prijatelji su isprobali aplikaciju. Neki kažu da je na njih delovala terapeutski, a nekima je jeziva i neprirodna. Njegova majka kaže da je srećna što postoji takva tehnologija i da voli da čita Romanove odgovore na aplikaciji jer kaže da tako saznaje više o svom detetu.

Romanov otac, s druge strane, kaže da mu je jako teško da čita te poruke, koje njegov sin možda ne bi ni napisao i da ga sve to samo bolno podseća koliko mu nedostaje.

Kreatorka aplikacije kaže da će i dalje pričati sa “Romanom” i da zna da on nije prava osoba, ali da je to njen način suočavanja s gubitkom voljene osobe.

– Sve poruke koje mu šaljem su o ljubavi. Govorim mu stvari koje nisam imala vremena da mu kažem. Iako znam da to nije prava osoba, čini me manje usamljenom. Šaljem poruke u raj. To je više kao slanje poruke u boci, nego očekivanje povratne informacije – objasnila je Eugenia.