Svi se teško mirimo sa gubitkom drage osobe, ali ono što je uradila ova žena je pomalo jezivo.

 

Eugenija Kujda je izgubila najboljeg prijatelja i kolegu programera Romana Mazurenka u novembru 2015. godine, a tri meseca nakon tragedije poslala je prvu poruku putem četa – Romanu lično.

S obzirom da Roman nema grob kojeg bi posećivala, jer je kremiran, mlada programerka je odlučila da skupi svu digitalnu memoriju koju ima o njemu – njegove fotografije, novinske članke, hiljade SMS i Fejsbuk poruka i ubacila u program kako bi napravila aplikaciju s kojom bi mogla da komunicira. Ovaj čet sa podrškom veštačke inteligencije zvuči baš kao Roman i odgovara na način na koji bi Roman odgovarao.

– To je prva smrt bliske osobe s kojom sam se suočila. Nisam znala kako da reagujem. Sve sam potiskivala i trudila se da zadržim bol u sebi. Pola godine kasnije ništa se nije promenilo. Poslednjih par meseci moj tim u “Luka Inc-u” je napravio finalnu aplikaciju uz pomoć Romanovih fotografija i poruka. Možete da ga pitate nešto o njegovom životu ili ćaskati kao što bi inače razgovarali s njim, a odgovoriće vam kao što bi inače odgovorio – napisala je Eugenija na Fejsbuku.

 

Mnogi Romanovi prijatelji su isprobali aplikaciju. Neki kažu da je na njih delovala terapeutski, a nekima je jeziva i neprirodna. Njegova majka kaže da je srećna što postoji takva tehnologija i da voli da čita Romanove odgovore na aplikaciji jer kaže da tako saznaje više o svom detetu.

Romanov otac, s druge strane, kaže da mu je jako teško da čita te poruke, koje njegov sin možda ne bi ni napisao i da ga sve to samo bolno podseća koliko mu nedostaje.

Kreatorka aplikacije kaže da će i dalje pričati sa “Romanom” i da zna da on nije prava osoba, ali da je to njen način suočavanja s gubitkom voljene osobe.

– Sve poruke koje mu šaljem su o ljubavi. Govorim mu stvari koje nisam imala vremena da mu kažem. Iako znam da to nije prava osoba, čini me manje usamljenom. Šaljem poruke u raj. To je više kao slanje poruke u boci, nego očekivanje povratne informacije – objasnila je Eugenia.loading...