SAT APOKALIPSE NEUMOLJIVO OTKUCAVA: Do smaka sveta “ostalo” još 2 minuta i 30 sekundi

Sat
Wikipedia

Sat apokalipse koji simbolizuje neposrednu opasnost svetske kataklizme, pomeren je napred za 30 sekundi, na 2 minuta i 30 sekundi pre ponoći, objavili su naučnici, obrazloživši tu odluku pretnjama poput nuklearnog oružja, klimatskih promena i izborom Donalda Trampa za američkog predsednika.

 

Čuveni sat Biltena atomskih fizičara nije bio bliže ponoći u poslednjih 63 godine kada je SSSR 1953. detonirao svoju prvu hidrogensku bombu, označivši početak trke u nuklearnom naoružavanju, ističu naučnici, među kojima je 15 dobitnika Nobelove nagrade.

U 2015. sat je bio pomeren unazad za dva minuta, na 23:57 sati i tako je ostao u 2016., a naučnici su kao razloge tada naveli dogovor o iranskom nuklearnom programu i pariski dogovor o klimi.

Naučnici sada skreću pažnju da se svet još više približio atomskoj i ekološkoj kataklizmi.

Bilten atomskih naučnika osnovan je 1945. godine kao glasilo atomskih naučnika zabrinutih za budućnost čovečanstva, a prerastao je u organizaciju usredsređenu na opasnost od aktivnosti čoveka.

Simbolični “sat apokalipse” stvorili su 1947. godine naučnici iz Čikaga, koji su učestvovali u projektu kojim je u Drugom svetskom ratu izgrađena atomska bomba. Odluku o pomeranju kazaljki donosi odbor naučnika i političkih analitičara.