Signal iz svemira za koji fizika nema odgovor: Da li vanzemaljci pokušavaju da nas kontaktiraju?! (VIDEO)

Kada su astronomi detektovali čudan signal koji je došao iz masivnog galaktičkog jata udaljenog milionima svetlosnih godina od Zemlje, znali su da su naišli na nešto veliko!

– Nisam mogao da verujem svojim očima! Ono što smo pronašli, na prvi pogled, nije mogla da objasni poznata fizika – izjavio je Ezra Bulbul iz Centra za astrofiziku Univerziteta Harvard, a piše „Huffington Post”.

Bulbul i njegove kolege su 2012. godine proučavali podatke koje je sakupila NASA-ina Čandra u konstelaciji Persej. Ovaj skup zvezda je okružen oblakom supervrelog gasa, koji sadrži jone od kojih svaki emituje sopstvenu liniju u rendgenskom spektru.

Kada su astronomi analizirali „spektralni potpis” ovog jata, otkrili su misteriozan signal koji nisu mogli da objasne.

– U podacima se pojavila linija koja nije korespondirala sa poznatim atomskim tranzicijama. Ponovo smo analizirail podatke, podelili smo ih u dve različite podgrupe, i proverili podatke do kojih su došla četiri druga detektora unutar druge dve opservatorije – ništa od ovoga nije nam bilo od pomoći – izjavio je Bulbul.

Astronomi veruju da je ova emisija možda rezultat propadanja takozvanih sterilnih neutrina – hipotetičkih čestica koje sačinjavaju tamnu materiju – misterioznu supstancu koja sačinjava 80 odsto mase kosmosa.

– Znamo da je objašnjenje koje uključuje tamnu materiju prilično nategnuto, ali bi nagrada bila ogromna ukoliko smo u pravu. Zato planiramo da nastavimo da testiramo ovu interpretaciju kako bismo videli gde će nas to odvesti – izjavio je Bulbul u izjavi koju je NASA objavila prošlog meseca.