Skakavci koji su se pojavili u Srbiji do sada nepoznata vrsta: Ne jedu biljke, ali napadaju ljude

Roj skakavaca se već dva dana nalazi na putu u selo Belo polje i oni se kreću ka drugim kuršumlijskim selima! Ne hrane se biljkama, ali zato napadaju ljude i životinje!

– Skakavci koji su se pojavili u tom selu su nepoznata vrsta i ne hrane se biljkama – potvrdio je Beti stručni saradnik za poljoprivredu opštine Kuršumlija Jovica Đinović.

Skakavci crne boje, veličine do tri centimetra, nikada do sada nisu viđeni u ovim krajevima i nepoznata su vrsta insekata iz roda skakavaca.

Đinović je rekao da su se rojevi insekata koncentrisali na asfaltnom putu i nekoliko metara pored puta, u dužini od nekoliko stotina metara.

– Zaključili smo da nema štete na poljoprivrednim usevima i da se ovi skakavci ne hrane biljem. Nije nam poznat njihov lanac ishrane. Ovi skakavci su crne boje, potpuno drugačiji od onih kojih ima na ovom području. Oni su na ovom mestu doživeli svoj vrhunac po broju jedinki – kazao je Đinović.

On očekuje da se broj tih skakavaca smanji, jer ih većinu gaze automobili na putu.

Skakavci u kuršumijskom selu Belo polje juče su se pojavili na asfaltnom putu, nadomak sela.

Njihovo prisustvo je ugrozilo nekoliko domaćinstava, jer prete da uđu u kuće. Pojedini meštani su se žalili da su ih skakavci ujedali, pa su se organizovali da se metlama brane od njih.

Meštanin Svetozar Koprivica (81) kaže da su skakavci napali i izujedali njegovog psa.

Opština Kuršumlija je naložila stručnim ekipama da prate kretanje i razvoj situacije, nakon čega će preduzeti odgovarajuće mere radi sprečavanja najezde.

 loading...