Slučaj posle kog ćete poverovati u reinkarnaciju: 750 DECE seća se svih detalja iz PROŠLIH ŽIVOTA

Reinkarnacija
woodleywonderworks / Foter / CC BY

Većina naučnika smatra da je ideja reinkarnacije u domenu natprirodnog i time nepostojećeg, ali pojedini je istražuju i veruju da je smrt samo iluzija.

 

– Prema teoriji biocentrizma, smrt je samo iluzija koju stvara naša svest – kaže Robert Lanca, profesor Medicinskog fakulteta u Severnoj Karolini.

Objašnjava da u tom slučaju smrt nije konačna kao što pretpostavljamo, a vreme i prostor su samo konstrukti našeg mozga. Njegove stavove podržavaju i neki drugi naučnici koji veruju u reinkarnaciju.

Na primer, dr Helen Vambah kaže da ona ne veruje u reinkarnaciju, nego da je sasvim sigurna da ona postoji, a istraživanjem te tematike bave se brojna naučna dela prvenstveno fokusirana na sećanja ljudi na prošle živote i iskustva bliske smrti.

Dr Jan Stivenson je jedan od onih koji čvrsto veruju u reinkarnaciju i autor je brojnih studija i knjiga na tu temu. Najviše se bavio iskustvima dece. To je bila i glavna tema Džimu B. Takeru koji je u svojoj knjizi “Život pre života” objedinio 40 godina naučnih istraživanja na deci.

Jedna od najzanimljivijih studija o reinkarnaciji svakako je istraživanje dr Jana Stivensona “Children of Myanmar Who Behave like Japanese Soldiers: A Possible Third Element in Personality” u kojem čak 750 dece iz Mjanmara tvrdi da se seća prošlih života u kojima su bila japanski vojnici. Neki od njih i govore japanski koji nisu imali gde da nauče, a niko od dece nije želeo da iznosi detalje iz misija u kojima su navodno učestvovali, jer “poštuju kodeks lojalnosti”.

Naučnica Antonija Mils odredila je tri ključna kriterijuma kod ocenjivanja slučajeva navodne reinkarnacije, kako bi se proveravala verodostojnost takvih tvrdnji:

1. Ono što dete govori ne sme biti naučeno ili instruirano od strane nekog drugog.

2. Dete mora imati određena zanimanja i veštine koje nije moglo naučiti u dosadašnjem životu (recimo, poznavanje stranih jezika, sviranje arhaičnih instrumenata i slično)

3. Potreban je detaljan pregled urođenih belega poput madeža ili defekta koji odgovaraju ranama ili oznakama iz prošlog života kako bi se isključila mogućnost prevare.