SNAŠLI SE: Evo čega su se dosetili DILERI kako bi izbegli policijski čas

Dileri droge u Velikoj Britaniji prave lažne legitimacije Nacionalne zdravstvene službe (NHS) kako bi mogli slobodno da se kreću tokom zabrane kretanja.

droga
pixabay.com

Nacionalni centar za istraživanje bandi je tokom istraživanja otkrio da su se članovi narko-bandi oblačili kao da idu na trčanje i tako ubacivali drogu u poštanske sandučiće, a drogu prodaju i iz automobila kako bi izbegli policiju.

Kovid 19 je doneo brze promene u delovanju narko-bandi, a mnogi dileri se pridržavaju mera socijalne distance – rekao je profesor Sajmon Harding, direktor Nacionalni centar za istraživanje bandi.

Harding je dodao da se isporuke dogovaraju telefonom, da dileri sve više koriste vozila kako bi isporučili drogu, tako što se proizvodi izbacuju kroz prozor, a kupci novac ubacuju na zadnje sedište.

Istikao je da su prethodni modeli dilovanja, naročito oni u kojima su deca prenosila drogu iz velikih gradova u manje redine, postali “veoma rizični”.

Ulične bande su prinuđene da pronađu nove taktike, poput regrutovanja dilera putem društvenih mreža. To znači da mladi mogu biti uvučeni u opasne kriminalne aktivnosti putem svoijih telefona, a da njihove porodice za to ne znaju, što je zabrinjavajuće – kazao je Sajmon Harding.

Droga se diluje i ispred supermarketa 

Rezultati istraživanja su objavljeni nekoliko nedelja nakon što je Nacionalna kriminalistička agencija upozorila da narko-bande diluju i sa parkinga supermarketâ.

Znamo da određene grupe imaju poteškoće da prevezu svoje proizvode i sada prilagođavaju svoje metode. Podaci pokazuju da pokušavaju da diluju na parkinzima supermarketa, predstavljajući se kao radnici u prodavnici kako ih policija ne bi zaustavljala – navela je Lin Ovens, direktorka Nacionalne kriminalističke agencije.

Pandemija koronavirusa je međunarodnim kriminalnim grupama krijumčarenje droge u Veliku Britaniju.

Granična policija i Nacionalna kriminalistička agencija su objavile da je bilo nekoliko zaplena kokaina i druge droge na brodovima, kamionima, vozilima koji su pokušavali da uđu u Britaniju.

Problemi sa snabdevanjem doveli su do porasta cena za krajnje korisnike što je zabrinulo policiju da bi to moglo da dovede do povećanog broja krađa.