Srbi krivi za napad na Svetski trgovinski centar?! (VIDEO)

Svetski trgovinski centar (STC) u Njujorku je bio kompleks sedam zgrada oko centralnog trga, blizu južnog kraja Menhetna. Dve velike kule bliznakinje su sa 417 i 415 m visine predstvaljale najviše zgrade na svetu, dok ih je 1973. godine nisu nadmašile kula Sirs u Čikagu.

Kule bliznakinje srušene su u terorističkom napadu Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Ipak, mnogo pre ovoga, tačnije 12 godina ranije, dogodio se još jedan, umalo fatalan incident.

Prvi teroristički napad na Svetski trgovinski centar dogodio se 26. februara 1993. godine.

U garaži Severnog tornja eksplodirao je kamion napunjen sa 680 kilograma eksploziva i stvorio rupu prečnika 30 metara kroz više od 5 spratova centra.

Poginulo je 6 osoba, a preko hiljadu je ranjeno.

Američki mediji su u prvo vreme verovali da iza napada stoje bosanski Srbi na čelu sa Radovanom Karadžićem i da je to odmazda za američki angažman u Bosni.

Naime, u avgustu 1992. godine vođe bosanskih Srba izdale su saopštenje u kome tvrde da su spremni za seriju terorističkih napada na američkom tlu.

– Ministar spoljnih poslova Radovana Karadžića, Aleksa Buha rekao je novinarima da Srbi imaju ‘volontere iz prijateljskih država’ kao i ‘pilote kamikaze’ spremne da udare mete u zapadnim zemljama ako dođe do vojne intervencije u Bosni – tvrdio je u to vreme jedan neimenovani izvor blizak američkim vlastima.

Osam meseci kasnije dogodio se napad na Svetski trgovinski centar, a prva grupa koja je preuzela odgovornost za napad bila je Srpski oslobodilački front.

Radovan Karadžić negirao je bilo kakvu povezanost sa napadom, a istraga je dovela do arapskih terorista. Grupa je podmetnula bombu zbog podrške koju SAD daje Izrealu u sukobu u Gazi.

Srbi nisu imali veze sa napadom, mada ima agenata FBI koji i danas misle da je istraga sprovedena „traljavo”, a slučaj se pominjao i pred haškim tribunalom.

Priča se zdržala do današnjih dana, a bila je i motiv za film „Mirotvorac” sa Džordž Klunijem u glavnoj ulozi.loading...