ŠTA TO KRUŽI OKO ZEMLJE? Više od pola veka oko naše planete kruži NLO zvani CRNI VITEZ!

Satelit Crni vitez
Printscreen

Dok jedni tvrde da je reč samo o teoriji zavere, drugi - pa čak i Nikola Tesla, verovali su da je reč o vanzemaljskoj inteligenciji.

 

Neobičan i neidentifikovan objekat kreće se u orbiti Zemlje, a prema nekim tvrdnjama to čini već punih 50 godina. Nazivaju ga Crni Vitez, a brojni teoretičari zavera smatraju da je vanzemaljskog porekla i da je star oko 13 hiljada godina.

Nikola Tesla prvi je zabeležio zvukove koje je čuo iz svemira 1899. godine, verujući da su oni signali inteligentnog života.

Zapisao je:

Nikada neću zaboraviti prve osećaje koje sam doživeo kada mi je sinulo da sam promatrao nešto potencijalno nesagledive važnosti za čovečanstvo. Imao sam osećaj kao da prisustvujem rođenju novog znanja ili otkrića velike istine. Još i danas se vrlo jasno sećam tog događaja i aparata, kao da je i sada ispred mene. Moja prva promatranja pozitivno su me prestrašila jer su u sebi imala nešto misteriozno, da ne kažem natprirodno. Bio sam sam u laboratoriji i bila je noć, ali tada mi na pamet nije pala ideja da su te smetnje možda inteligentno kontrolisani signali. Promene koje sam primetio bile su periodične, s toliko jasnim karakteristikama broja i reda da ih nisam mogao povezati ni s čim što mi je bilo poznato. Bile su mi poznate, naravno, takve električne smetnje s obzirom da je njihov izvor bilo sunce, Aurora Borealis ili pak zemljine konvekcijske struje, ali one, siguran sam, nisu bile uzrok onoga što sam ja čuo. Iako nisam mogao da dešifrujem njihovo značenje, bilo mi je nemoguće da o njima razmišljam kao o nečemu slučajnom. U meni konstantno raste osećaj da sam bio prvi čovek koji je čuo pozdrav jedne planete drugoj.

Astronomi su 1968. potvrdili da je zaista čuo radio signale, ali da je reč o pulsarima duboko u svemiru. Nekoliko dnevnih novina, uključujući i San Francisko Egzeminer, pisalo je o tom neobičnom fenomenu, iznoseći i mišljenja nekadašnjeg oficira mornarice i pilota Donalda Edvarda Kihoua, slavnog istražitelja NLO-a.

 

On je u mladosti pisao o američkoj turneji Čarlsa Lindberga, a na početku Drugog svetskog rata vratio se u vojnu službu kako bi obučavao pilote. Njegova je teorija da su vanzemaljci zaista posetili Zemlju, a u svojim knjigama izneo je tvrdnju da su američke vojne snage detektovale dva satelita u Zemljinoj orbiti 1954. godine.

U to vreme ni jedna svetska sila nije imala tehnologiju za lansiranje objekata u orbitu pa je Kihou zaključio da se radi o satelitima vanzenmaljskog porekla koji potiču sa planete smeštene u solarnom sistemu zvezde Epsilon Bootis.

Legenda o Crnom vitezu

Iako su skeptici tvrdili da je Kihou takvim tezama samo pokušavao da promoviše svoje knjige, on je uspeo da zaokupi pažnju javnosti, a to je ujedno bio i početak legende o misterioznom Crnom vitezu.

Čak je i ugledni Tajm Magazine 1960. godine, tokom Hladnog rata, pisao da je američka mornarica svesna postojanja satelita neobične putanje. Isprva se verovalo da je reč o sovjetskom satelitu, ali kasnije se čak nagađalo da je satelit možda i američki.

Vanzemaljski objekat ili najobičnije ćebe?

Izveštaji o Crnom vitezu doneli su mnoštvo nepotvrđenih priča, a prema NASA-inom astronautu Džeriju Rosu, objekat je jednostavno rezultat greške.

Najnoviji događaj koji se povezuje s ‘Crnim vitezom’ dogodio se 1998. godine. U decembru je svemirski šatl Diskaveri otišao na Internacionalnu Svemirsku stanicu zbog misije u kojoj je trebalo da “ulovi” ruski FGB modul u niskoj orbiti i da ga pričvrsti na američki Node 1, pa da napravi “svemirske šetnje” kako bi instalirali potrebnu opremu. Pukovnik Ros i dr Njuman pokušavali su da instaliraju termo ćebad na igle spojene na svemirsku stanicu, kako bi se smanjio gubitak topline i uštedela energija. Ali, kod postavljanja, pokrivač im je odleteo.

Naime, na NASA-inoj fotografiji nastaloj tokom STS-88 misije vidi se crni objekat koji se, naravno odmah počeo povezivati s legendarnim ‘Crnim vitezom’, ali stručnjaci su objasnili da se najverojatnije radi o termalnom pokrivaču koji su za vreme misije izgubili Ros i Njuman.

U intervjuu iz 2014. godine, pukovnik Ros je rekao: “Ako vidimo nešto tamo gore bićemo prvi koji će o tome govoriti i postavljati pitanja, kao i reći ljudima da smo videli nešto što ne razumemo. Teorije zavere su zabavne za one koje rade na njima, ali su i gubitak dragocene moći mozga.”loading...