Indijski sud odobrio je sledbenicima davno preminulog duhovnog vođe Ašutoša Maharadža da čuvaju njegovo telo u frižideru, preneo je BBC.

 

Maharadž, osnivač sekte Divja Đoti Đagriti Sanstan (Misija buđenja božanske svetlosti), umro je od srčanog udara u januaru 2014, međutim njegovi sledbenici tvrde da je on u dubokoj meditaciji i da će se jednog dana vratiti u život. Oni su do presude čuvali telo svog gurua u frižideru u njegovom ašramu u Pundžabu.

 
Sudskom odlukom okončan je trogodišnji spor između guruovih učenika i Dalipa Kumara Džha, njegovog sina. Džha je tražio dozvolu da kremira telo svog oca, u skladu sa običajima.

Sud je odbio njegov zahtev, odbacujući presudu iz 2014. da se telo gurua spali nakon što su lekari potvrdili da je klinički mrtav.

Džha je izjavio za AFP da je nejasno da li se sud slaže sa navodima pripadnika sekte da je njen osnivač živ.

Maharadž je osnovao svoju sektu u Džalandaru, 1983, kako bi promovisao “buđenje pojedinaca i svetski mir”. Tokom godina privukao je milione sledbenika iz čitavog sveta i stekao imovinu vrednu oko 120 miliona dolara u Indiji, SAD, Južnoj Americi, Australiji, Srednjem istoku i Evropi. Dobro obezbeđen ašram u Pundžabu, koji se prostire na 40 hektara, samo je jedan od ogromnih poseda, navodi BBC.

Džha je optužio guruove učenike da čuvaju njegovo telo kako bi zadržali kontrolu nad njegovim bogatstvom.

Nedugo nakon Maharadžine smrti, portparol gurua Svami Višalanand izjavio je za BBC da on nije mrtav.

– Medicinska nauka ne razume stvari poput joge. Mi ćemo čekati i posmatrati. Sigurni smo da će se vratiti – rekao je on.loading...