Svi su mislili da je u pitanju samo LUDA TEORIJA ZAVERE, a onda se ispostavilo da je sve zapravo MRAČNA ISTINA

bolnica
pixabay

Godinama niko nije verovao reporterima "Njujork tajmsa" i pojedinim "ludim" propovednicima koji su govorili o ovome. A onda se 60-ih sve promenilo!

 

Projekat MKULTRA je bila tajna šifra za nezakonitu, prikrivenu operaciju u režiji CIA-e pomoću koje su se vršili eksperimenti nad ljudima. Eksperimente je izvodilo odeljenje za naučno istraživanje. Program je započeo početkom 1950-ih i koristio je američke i kanadske državljane kao “pokusne kuniće”.

 

Foto: Podprojekat “MK ultra” u kom se koristi LSD (9.jun 1953)

Sam “MKULTRA” je dizajniran da kreira savršen serum istine koji bi se koristio na zarobljenim ruskim špijunima. Takođe, istraživana je praktična upotreba LSD supstance.

Eksperimenti su sprovedeni nad prostitutkama, zatvorenicima i mentalno obolelim osobama, često bez njihovog znanja i pristanka.

Jedan takav eksperiment je bio da se da lek sedmorici “volontera” i to tokom 77 dana uzastopno.

Između ostalih, CIA je u svom asortimanu psihoaktivnih supstanci imala amfetamine i meskalin. Takođe su eksperimentisali sa hipnotičnim seansama.

 

Ovaj projekat prvi put je dobio pažnju svetske javnosti 1975. na Kongresu SAD-a nakon istraživanja odbora Čurč i Rokefeler o nezakonitim radnjama CIA-e i FBI-a.

Istraživanje je otežano nakon što je 1973. direktor CIA-e, Rihard Helms, naredio da se svi dokumenti o MKULTRI unište; odbor Čurč i Rokefeler morao je da se osloni na izjave svedoka koji su učestvovali u MKULTRI i dokumentima koji su preživeli uništavanje podataka.

Kada su informacije o MK-Ultra puštene u javnost, ovo istraživanje je formalno i javno osuđeno. Često se kaže da je ovaj zloglasni projekat bio jedan od faktora koji je doveo do stvaranja hipi pokreta.