“TAKO ĆE PRONAĆI SMISAO ŽIVOTA”: Morbidna metoda pomaže studentima da se izbore sa stresom

Jedan univerzitet u Holandiji ponudio je svojim studentima neobičnu metodu ublažavanja stresa - "grob-meditaciju".

Pixabay

Univerzitet “Radbaud” u holandskom gradu Nijmegenu je, posle metoda suočavanja sa stresom kao što su joga ili druženje sa životinjama, studentima ponudio razmišljanje o prolaznosti života u sveže iskopanim rakama.

Na univerzitetu je sličan projekat bio aktivan od 2009. do 2011. godine. Sada je za studente spremna određena površina zemljišta u bašti pored slušaonica, za sve koji žele da se opuste na ovaj bizaran način – ležanjem u rakama iskopanim u zemlji.

Telefoni i knjige strogo su zabranjeni, dok studenti koji imaju problem sa ulaskom u raku, mogu da meditiraju na obližnjoj klupi.

Na društvenim mrežama već su objavljeni snimci sa praktičnim primerima, na kojima se vidi da studenti meditiraju na prostirkama na kojima piše “Ostanite čudni”.

Organizatori programa navode da studenti mogu iskoristiti iskopane rake za razmišljanje o smrtnosti, prolaznosti, prirodi života…

Latinska izreka Momento mori! koja u prevodu znači “Imaj na umu da si smrtan”, svojevrsna je ideja vodilja ovog čudnog programa za opuštanje i borbu sa stresom.

Studenti kažu da je program izuzetno popularan, pa je veliki broj njih na dugoj listi čekanja.

Program je pokrenuo Džon Hoking, koji lično kopa rake u zemlji.

– Kraj života i smrtnost su tabu tema. O smrti je veoma teško govoriti, posebno kada imate 18, 19, 20 godina. Nadam se da će studenti na ovaj način uspeti da bolje pojme smrtnost. Mislim da će ih program inspirisati na traženje smisla života, i da će tako zadati sebi ciljeve koje će u životu uspeti da ostvare – rekao je Hoking.