TEORIJA ZAVERE? Ruski naučnici tvrde da je korona samo test i da nailazi nešto MNOGO GORE

Pandemija testirala sistem zaštite zdravlja u eventualnom biološkom ratu

pixabay.com

Izjava čuvenog ruskog hirurga Leonira Rošalja da je pandemija korone provera sistema zaštite zdravlja u eventualnom biološkom ratu izazvala je veliki odjek širom sveta. Rošalj je istakao da svet nije bio spreman za borbu jer nije imao dovoljno zaštitne opreme ni medicinskog osoblja.

Moramo biti spremni da reagujemo brzo na ovakve katastrofe i terorističke napade. Sistem mora biti pripremljen za takve situacije – rekao je ovaj dečji hirurg.

Biološki rat podrazumeva korišćenje virusa, mikroorganizama i bakterijskih toksina kojim bi se zarazila vojska, stanovništvo, ali i stoka protivnika.

Kao i mnogi drugi ruski naučnici Rošalj kaže da nema dovoljno dokaza da je koronu napravio čovek.

Nisam virusolog, pa ne mogu da govorim o poreklu, ali je neosporno da je kovid 19 za sve nas bio provera koliko smo spremni za biološki rat. Ne može korona da uništi čovečanstvo, ali je već napravila ogromnu štetu – rekao je doktor.

Rošalj je ocenio da je epidemija “repeticija biološkog rata” sa čime se složio i pukovnik vojnomedicinske službe Boris Gerokov.

Korona može biti prototip biološkog oružja, ranije se smatralo da bi se mogle primenjivati samo smrtonosne infekcije, ali se posle korone taj pristup biološkom ratu može promeniti – rekao je oficir.

Gerokov je dodao da bi uskoro mogao da se pojavi još jedan sličan virus, koji ne mora ubiti mnogo ljudi, ali može da izbaci iz funkcije vojsku i privredu.

Rukovodilac instituta “Kurčatova” u Moskvi Mihail Kovaljčuk jedan je od prvih koji su posumnjali da je korona iz laboratorije. On je pomenuo i ispitivanje atomskog oružja pre nego što je bačeno na Hirošimu i Nagasaki.

Opasnost od biološkog oružja sada je veća jer je moguće napraviti veštački virus koji bi bio sredstvo za masovno ubijanje. Ali, oni koji bi ga pravili moraju biti svesni da i drugi, zbog pariteta, mogu da ga naprave – rekao je Kovaljčuk, ali nije hteo da pominje nijednu konkretnu zemlju.

Ruski eksperti slažu se u činjenici da je ova zemlja imala veliku sreću što Jeljcinovi reformatori nisu uspeli da uruše medicinski model. Zbog toga je Rusija brzo aktivirala laboratorije za dijagnostiku, a potom i u rekordnom roku izgradila bolnice opremljene najsavremenijom metodom.